Demonstranti su nakratko prekinuli uvodni govor predsednika Univerziteta Braun

Demonstranti su nakratko prekinuli uvodni govor predsednika Univerziteta Braun

Demonstranti su nakratko prekinuli govor na otvorenom koji je u nedelju održao predsednik Univerziteta Braun.

Ubrzo nakon što je Kristina Pakson počela, njen govor je prekinut na nekoliko minuta povicima dok je govorila maturantima: „Stvarno bih volela da vam dam vaše diplome. Na kraju je nastavila sa nekim ljudima koji su nastavili da viču.

Grupa pod nazivom Brovn Alumni za Palestinu rekla je u saopštenju za štampu u nedelju da je ona dovela do prekida na ceremoniji, gde su Pakson i Korporacija Braun dodele diplome maturantima.

Braun Alumni za Palestinu rekli su da grupa predstavlja preko 2.000 bivših studenata koji su se obavezali da će uskratiti donacije univerzitetu dok se korporacija ne oduzme od kompanija koje doprinose ili profitiraju od sukoba u Gazi.

Druga grupa, Roud Ajlend koalicija za Izrael, rekla je da je takođe organizovala protest van ceremonije. U njemu se navodi da je avion imao transparent koji podržava Izrael i američko-izraelski savez.

Antiratne demonstracije prestale su ranije ovog meseca na malom broju univerziteta, uključujući Braun, nakon što su lideri škola sklopili sporazume sa propalestinskim demonstrantima, odbijajući moguće prekide završnih ispita i ceremonija diplomiranja.

Sporazumi u školama, uključujući Brovn, Northvestern i Rutgers, ističu se usred haotičnih scena i hapšenja u kampusu širom zemlje od 17. aprila. Kampovi u šatorima i preuzimanje zgrada poremetili su nastavu u nekim školama, uključujući Kolumbiju u Njujorku i Univerzitet Kalifornije u Los Anđelesu.

Dogovori su uključivali obaveze univerziteta da preispitaju svoja ulaganja u Izrael ili da čuju pozive da prestanu da posluju sa dugogodišnjim saveznikom SAD. Mnogi zahtevi demonstranata usmereni su na veze sa izraelskom vojskom dok se rat u Gazi nastavlja.

Propalestinski demonstranti pristali su da demontiraju logor u Braunu. Školski zvaničnici rekli su da bi učenici mogli da iznesu argumente za oduzimanje Braunove zadužbine od kompanija povezanih sa ratom u Gazi.

Pored toga, Pakson je rekla da će tražiti od savetodavnog komiteta da do 30. septembra da preporuku o prodaji, koja će biti stavljena pred upravnu korporaciju škole na glasanje u oktobru.