Makron: Rekordan broj „spoljnih i unutrašnjih neprijatelja“ preti EU

Makron: Rekordan broj „spoljnih i unutrašnjih neprijatelja“ preti EU

EU se suočava sa rekordnim brojem „spoljašnjih i unutrašnjih neprijatelja“, koji predstavljaju egzistencijalnu pretnju bloku, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron, udvostručujući upozorenje koje je ranije dao, da bi „naša Evropa“ mogla da završi umirući.

Makron je to rekao dok je razgovarao sa šefom nemačke države, predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, tokom prve u njegovoj trodnevnoj državnoj poseti. Njih dvoje su prisustvovali Festivalu demokratije, održanom u berlinskoj vladinoj četvrti, kako bi proslavili 75. godišnjicu ustava zemlje.

„Mislim da doživljavamo trenutak u našoj Evropi koji je egzistencijalan, jer zaista verujem da naša Evropa može da umre“, rekao je Makron, pozivajući se na glavni govor koji je održao u aprilu.

Francuski predsednik je pozvao na glasanje za proevropske snage na predstojećim evropskim izborima, upozoravajući da blok „nikada nije imao toliko neprijatelja iznutra i spolja“ kao sada. Navodni unutrašnji neprijatelji su očigledno evropski nacionalisti, čiji uspon postavlja pitanja o samoj demokratiji, ustvrdio je Makron.

„Postoji oblik fascinacije autoritarizmom koji se rađa u našim sopstvenim demokratijama… koji takođe hrani nacionalizam i druge ekstreme na našem kontinentu“, tvrdi on.

Makron je naslikao mračnu sliku „nacionalista“ koji ulaze u vladu, navodeći da ne bi uspeli da se izbore sa Covid-19 i pokazali „nema kapaciteta da odgovore na izazove migracija“, pitanja klimatskih promena itd.

„Odustali bismo od podrške Ukrajini protiv Rusije, što podržavaju svi nacionalisti u našim zemljama. I, prema tome, istorija ne bi bila ista“, naveo je predsednik.

„Iz svih ovih razloga, važno je glasati u Evropljanima“, zaključio je on.

Poziv je podržao Štajnmajer, koji je rekao da je sama činjenica da se Makron pojavio na Festivalu demokratije na neki način „signal da nam je potreban savez demokrata u Evropi“.