Zelenski poziva Bajdena i Si Đinpinga na mirovni samit u Švajcarskoj, Rusija nije pozvana

Zelenski poziva Bajdena i Si Đinpinga na mirovni samit u Švajcarskoj, Rusija nije pozvana

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je predsednike Sjedinjenih Američkih Država i Kine, Džozefa Bajdena i Si Đinpinga, da učestvuju na mirovnom samitu planiranom za 15. i 16. jun u Švajcarskoj, na koji Rusija nije pozvana.

„Apelujem na svetske lidere… predsednike Bajdena i Si da svojim vođstvom i učešćem podrže mir na samitu“, rekao je Zelenski u video poruci na engleskom, dok je stajao ispred ruševina u Harkovu, koji je nedavno bombardovan.

Samit će se održati u Lucernu na zahtev Ukrajine, a Švajcarska je poslala pozive za više od 160 delegacija. Među pozvanima su zemlje članice G7, G20, BRIKS, mnoge druge zemlje, kao i međunarodne organizacije poput UN, OEBS-a i Saveta Evrope, dok Rusija nije pozvana „u ovoj fazi“.

Rusija je ranije izjavila da organizovanje samita bez njenog učešća „nema smisla“ i kritikovala Zelenskog „formulu mira“, koja uključuje povlačenje ruskih snaga sa ukrajinske teritorije, finansijske reparacije i stvaranje specijalnog suda za suđenje ruskim zvaničnicima.

Kina je potvrdila svoj stav da podržava „međunarodnu mirovnu konferenciju u odgovarajućem trenutku“, koja bi uključivala ravnopravno učešće svih strana i poštenu raspravu o svim mirovnim planovima.

Zelenski je izjavio da je više od 80 zemalja potvrdilo svoje učešće, dok dolazak predsednika Bajdena još nije poznat.