Strahuje se da su stotine mrtvih u Papui Novoj Gvineji

Strahuje se da su stotine mrtvih u Papui Novoj Gvineji

Strahuje se da su stotine mrtvih nakon velikog klizišta pogodilo severnu Papuu Novu Gvineju rano u petak, uništivši najmanje sedam sela u udaljenoj planinskoj oblasti.

Na snimcima sa lica mesta vidi se jedno selo potpuno uništeno, a ostalo je samo mešavina kamenja, blata i oborenog drveća. Na desetine kuća je izgubljeno, a brojni putevi u tom području su oštećeni, javljaju lokalni mediji.

„Ogromno klizište je odnelo živote i uništilo domove“, rekao je za AFP Peter Ipatas, guverner Enge, provincije u kojoj se klizište dogodilo, potvrđujući da je pogođeno „više od šest“ sela. „Ovakva prirodna katastrofa se nikada ranije nije dogodila. Oblast u kojoj su se odvijali događaji nalazi se otprilike 600 km severno od glavnog grada Port Morsbija.

Ostalo je nejasno koliko je ljudi poginulo u katastrofi, ali se strahuje da će broj biti u stotinama, s obzirom na to da se klizište dogodilo kada je većina seljana spavala u svojim domovima. Australian Broadcasting Corp je izvestio o preko 100 ubijenih, dok lokalni mediji sugerišu da bi broj zapravo mogao dostići skoro 3.000.

Vlasti zemlje do sada su se uzdržavale od davanja bilo kakvih procena broja poginulih, a premijer Džejms Marape je priznao da još uvek nije dobio „sveobuhvatan brifing“ o događajima.

„Šaljemo službenike za katastrofe, Odbrambene snage PNG i Odeljenje za radove i puteve da se sastanu sa pokrajinskim i okružnim zvaničnicima u Engi i takođe započnu rad na pomoći, oporavak tela i rekonstrukciju infrastrukture“, rekao je Marape u saopštenju.

„Objaviću dalje informacije pošto budem u potpunosti obavešten o razmerama razaranja i gubitka života“, dodao je on.