Muška plodnost može se prilagoditi mikrobima, otkrivaju istraživači sa univerziteta u Drezdenu i Šefildu

Muška plodnost može se prilagoditi mikrobima, otkrivaju istraživači sa univerziteta u Drezdenu i Šefildu

Istraživači sa Tehnološkog univerziteta u Drezdenu (TUD) i Univerziteta u Šefildu otkrili su da se muška plodnost može prilagoditi mikrobima. Ovi nalazi bacaju novo svetlo na važnost ekologije sperme i mogu imati značajne implikacije na evolucionu biologiju i medicinska istraživanja, posebno na razumevanje i lečenje neplodnosti.

Za spermu se kaže da je morfološki najraznovrsnija ćelija na Zemlji. Veruje se da ovaj oblik brze evolucije proizilazi iz takmičenja između muškaraca za najbolju spermu. Sada su istraživači sa TUD-a i Univerziteta u Šefildu (U.K.) otkrili da se funkcija sperme, tehnički nazvana muška plodnost, prilagođava polno prenosivim mikrobima.

Studija je sprovedena na jednoj vrsti insekata, ozloglašenoj stenici. „Ova vrsta je bila model sa kojim smo mogli da se nosimo veoma dobro, ali mislimo da će rezultati biti slični kod ljudi“, objašnjava dr Oliver Oti iz TUD-a koji je vodio studiju.

Izlaganjem sperme mikrobima unutar žena, istraživači su otkrili da je plodnost smanjena za jednu petinu kada sperma i mikrobi nisu imali prethodni kontakt. Međutim, plodnost je ostala nepromenjena kada su spermatozoidi i mikrobi bili upoznati jedni sa drugima.

„Poznato je da neki mikrobi oštećuju spermu i tako smanjuju plodnost, ali ova studija je prva koja pokazuje da se spermatozoidi prilagođavaju njima“, navodi Oliver Oti.

„Očekivali smo mali efekat“, dodaje Klaus Rajnhard, profesor primenjene zoologije na TUD-u, „ali da je funkcija sperme smanjena za više od petine, bilo je zaista iznenađujuće“.

„Možda naši rezultati mogu da objasne zašto neke studije ne pronalaze nikakav uticaj mikroba na plodnost muškaraca, ali druge to rade – studije se mogu razlikovati u tome da li sperma i mikrobi imaju zajedničku evolucionu istoriju ili ne.“