Učešće roditeljskog pravnog sistema povezano sa negativnim mentalnim zdravljem deteta

Učešće roditeljskog pravnog sistema povezano sa negativnim mentalnim zdravljem deteta

Uključenost u pravni sistem roditelja može negativno uticati na mentalno zdravlje deteta, prema studiji objavljenoj na internetu 23. maja u časopisu Pedijatrija.

Lilian G. Bravo, Ph.D., R.N., sa Medicinskog fakulteta David Geffen na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu, i kolege su koristile dvogodišnje praćenje podataka iz Studije kognitivnog razvoja mozga adolescenata kada su deca imala 11 do 12 godina da bi se ispitalo da li je štetno učešće roditeljskog pravnog sistema (zatvor, hapšenje) povezano sa rizikom od samoubistva.

Od 10.532 dece uključene u studiju, 6,5 odsto prijavilo je zatvaranje roditelja, a 12,0 odsto hapšenje roditelja. Istraživači su otkrili da je najčešći ishod rizika samoubilačke ideje (4,7 procenata). Relativni rizik za samoubilačke misli bio je 1,74 za decu čiji su roditelji bili zatvoreni.

Deca čiji su roditelji uhapšeni imala su relativni rizik za samoubilačke ideje i pokušaj samoubistva od 1,89 i 2,69, respektivno. Nije primećena povezanost roditeljskog zatvaranja/hapšenja sa nesuicidalnim samopovređivanjem (NSSI).

Uočena su asocijacija za pozitivna iskustva iz detinjstva sa smanjenim relativnim rizikom od samoubilačkih ideja i NSSI; nije primećena značajna povezanost za pozitivna iskustva iz detinjstva i negativnu izloženost umešanosti roditeljskog pravnog sistema.

„Pozivamo kreatore politike da sprovode intervencije zasnovane na dokazima kako bi ublažili efekte roditeljskog zakonskog angažovanja na rizik od samoubistva među predadolescentima“, pišu autori.