Stoltenberg podržava Estoniju nakon uklanjanja navigacionih bova od strane ruskih graničara

Stoltenberg podržava Estoniju nakon uklanjanja navigacionih bova od strane ruskih graničara

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, izrazio je solidarnost sa Estonijom nakon što su ruski graničari uklonili navigacione bove sa estonske strane reke Narve. Ova akcija izazvala je reakcije iz Estonije, Evropske unije i NATO-a.

Stoltenberg je putem platforme X (ranije poznate kao Twitter) izjavio da NATO stoji uz Estoniju protiv svake pretnje njenom suverenitetu, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters. Incident se dogodio u četvrtak uveče, a Estonija je odmah osudila potez ruskih graničara.

Evropska unija nazvala je uklanjanje bova „neprihvatljivom provokacijom“ i zatražila od Rusije objašnjenje i momentalno vraćanje bova. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel, izjavio je da je ovaj incident deo šireg obrasca provokativnog ponašanja i hibridnih akcija Moskve u regionu Baltičkog mora.

Estonska policija i graničari su saopštili da je lokacija bova sporna od ruskog napada na Ukrajinu 2022. godine. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, izjavila je da granice Rusije na Baltičkom moru treba da budu u skladu sa međunarodnim pravom i da su aktivnosti Ministarstva odbrane tehničke prirode.