Vučić: Usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN pretežak teret, ali Srbija ponosna na svoje napore

Vučić: Usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN pretežak teret, ali Srbija ponosna na svoje napore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pretežak teret da bi se govorilo o pobedi, iako je delegacija Srbije u gotovo nemogućim uslovima uradila najviše što je mogla za zemlju.

„Nisam siguran da kod nas postoji potpuno jasna vizura onoga što se zbivalo i šta se dogodilo, a mislim da postoji loše tumačenje u oba entiteta Bosne i Hercegovine o čemu je ovde reč,“ rekao je Vučić gostujući na TV Prva po povratku iz Njujorka.

Vučić je naglasio da je 107 zemalja koje nisu glasale, bile uzdržane ili protiv, smatrale da je rezolucija ispolitizovana, nepotrebna, netransparentna, neinkluzivna i usmerena protiv male zemlje u nepotrebnom trenutku.

„Suočili smo se sa predlogom Nemačke, koji je najsnažnije gurala šefica diplomatije Analena Berbok, koji je bio direktno protiv vitalnih interesa srpskog naroda,“ naglasio je Vučić, dodajući da je potpredsednika Vlade Aleksandra Vulina zamolio da ne koristi argumentaciju vezanu za njeno poreklo.

Vučić je ponovio da je protiv Srbije delovao ceo kolektivni Zapad, smatrajući da će rezolucija biti prilika da se još jednom porazi Rusija, ali su potcenili mogućnosti Srbije.

„Jedina namera rezolucije o Srebrenici bila je da se jedan narod osudi bez presude, jer drugi smisao nije postojao,“ ocenio je Vučić, dodajući da je bilo „strašno važno“ da se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pokaže da se Srbija ponosi svojom zastavom.

Vučić je istakao da nikada nije pokazao nepoštovanje prema bošnjačkim ili srebreničkim žrtvama.

„Tamo se radilo samo o jednom narodu – da naš narod proglase za genocidni, a kako bolje i lepše da im kažem da to ne prihvatamo,“ rekao je Vučić i dodao da je ovo bila pobeda „ne sa tri nula, već sa 23 prema nula.“