Poljska i Grčka pozivaju EU da pojača rad na štitu protivvazdušne odbrane

Poljska i Grčka pozivaju EU da pojača rad na štitu protivvazdušne odbrane

Grčki premijer Kirijakos Micotakis i njegov poljski kolega Donald Tusk pozvali su EU da ubrza razvoj sistema protivvazdušne odbrane na nivou bloka.

U pismu upućenom predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen od četvrtka, koje je podelio i Politiko, dvojica lidera su istakla da „trenutni fragmentirani pejzaž Evrope jednostavno nije u skladu sa današnjim potrebama i zahtevima“.

Oni su sugerisali da je EU potreban novi „vodeći“ program protivvazdušne odbrane, „evropski štit za protivvazdušnu odbranu“, koji bi mogao da zaštiti region od bilo koje vazdušne pretnje, uključujući avione, projektile i dronove.

„Evropa će biti bezbedna sve dok je nebo iznad nje bezbedno… Geopolitički i tehnološki razvoj na periferiji Evrope i šire, ratovi na našem kontinentu i u svetu, uče nas lekcije koje više ne možemo da ignorišemo“, dvojica lidera rečeno je u pismu. Zajednički sistem protivvazdušne odbrane mogao bi da „deluje kao kredibilno sredstvo odvraćanja od svih mogućih agresora“, dodaju oni.

Micotakis i Tusk su tvrdili da bi novi sistem trebalo da bude finansiran na evropskom nivou i tražili da se to pitanje pokrene na sledećem samitu Evropskog saveta u junu.

Iako se u pismu ne navode pojedinosti o predloženom vazdušnom štitu, Tusk je ranije ove nedelje rekao da bi on mogao biti sličan izraelskoj odbrambenoj raketnoj mreži „Gvozdena kupola“ i da uključuje satelitske i izviđačke sisteme.

Govoreći na izbornoj debati Evropske radiodifuzne unije u četvrtak, fon der Lajen je nagovestila da će podržati „štit protivvazdušne odbrane za celu Evropu, kao što su to predložili Micotakis i Tusk“, ako bi obezbedila drugi mandat na čelu EU izvršnog organa na predstojećim izborima.

Ideju o stvaranju pan-EU štita protivvazdušne odbrane pokrenuo je 2022. godine nemački kancelar Olaf Šolc, kada je predstavio Evropsku inicijativu za nebeski štit (ESSI), sistem koji bi se sastojao od antibalističkih sistema kratkog i dugog dometa. projektila. Njegov predlog je od tada potpisalo više od 20 članica EU, uključujući Grčku.

Tusk je ranije rekao da namerava da se Poljska pridruži Šolcovom projektu, ali kritičari tvrde da bi ESSI bio mnogo skuplji i manje napredan od postojećeg poljskog sistema protivvazdušne odbrane. Iz pisma Micotakisa i Tuska nije jasno da li bi njihov predloženi sistem protivvazdušne odbrane bio nova inicijativa ili bi bio zasnovan na ESSI-ju.