Nemačka će sarađivati sa MKS-om u slučaju naloga za hapšenje izraelskih lidera

Nemačka će sarađivati sa MKS-om u slučaju naloga za hapšenje izraelskih lidera

Vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca jasno je stavila do znanja da će sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) ukoliko se izdaju predloženi nalozi za hapšenje izraelskih lidera zbog navodnih ratnih zločina protiv Palestinaca. Portparol vlade, Štefen Hebestrejt, potvrdio je ovu poziciju na brifingu za novinare u sredu, naglašavajući da će Nemačka postupiti u skladu sa zakonom.

Ova izjava dolazi nakon što je izraelski ambasador u Berlinu, Ron Prosor, pozvao Šolcovu administraciju da se suprotstavi MKS-u. Glavni tužilac suda, Karim Kan, podneo je u ponedeljak zahteve za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, izraelskog ministra odbrane Joava Galanta i trojice lidera Hamasa zbog navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti u sukobu u Gazi.

Izraelska vlada je ove predložene naloge označila kao antisemitske, pozivajući „civilizovane nacije“ da bojkotuju sve naredbe za hapšenje njenih lidera. Prosor je apelovao na nemačku vladu, ističući da je nemački „Staatsrason“ – zavet da će obezbediti bezbednost Izraela kao deo sopstvenog nacionalnog interesa – sada stavljen na probu. On je naglasio da Izrael ima pravo na samoodbranu i kritikovao je glavnog tužioca MKS-a zbog izjednačavanja izraelske demokratske vlade sa Hamasom.

Nemačka, koja je potpisnica Rimskog statuta kojim je osnovan MKS, čvrsto podržava rad ovog međunarodnog suda. Francuska, takođe potpisnica, izrazila je sličan stav, naglašavajući da će pretpretresno veće MKS-a odlučiti da li će narediti hapšenje lidera Izraela i Hamasa na osnovu dostavljenih dokaza.

Ni Izrael ni SAD nisu potpisnice Rimskog statuta. Američki predsednik Džo Bajden osudio je predložene naloge kao „nečuvene“, dok su članovi Kongresa zapretili sankcijama protiv suda.

Očekuje se da će ova situacija dodatno testirati međunarodne odnose i sposobnost MKS-a da sprovede svoje mandate protiv optuženih koji potiču iz zemalja koje ne priznaju njegovu jurisdikciju.