Fosil kože dinosaurusa „Skriveni dragulj“ otkriva iznenađenja o evoluciji perja

Fosil kože dinosaurusa „Skriveni dragulj“ otkriva iznenađenja o evoluciji perja

Nova studija, koja je nedavno objavljena, otkrila je fascinantne detalje o evoluciji perja kod kičmenjaka. Iako su ljudi koristili perje još od praistorije, mnogo toga još uvek nije potpuno razumljivo o ovom složenom dodatku kože.

Istraživači su analizirali fosilni zapisi i otkrili da su neke od prvih životinja sa perjem imale ljuskavu kožu sličnu reptilima. Ovo otkriće nudi nov uvid u razvoj perja kroz evoluciju.

Nakon debija prvog pernatog dinosaurusa, Sinosauropterik prima, 1996. godine, intenzivan niz otkrića dao je kompleksniju sliku o evoluciji perja. Otkriveno je da su mnogi dinosaurusi i njihovi leteći rođaci, pterosaurusi, imali različite oblike perja.

Interesantno je da rano perje nije bilo prilagođeno letenju. Umesto toga, fosili ranog perja sugeriraju da su možda služili za prikaz ili taktilno osećanje, a možda i za termoregulaciju i šarene boje.

Najnovija studija otkriva da su bar neki pernati dinosaurusi imali ljuskavu kožu sličnu reptilima. Ovo je dokazano novim primerkom Psitakosaurusa, koji je živeo u ranom periodu krede pre oko 130 miliona godina.

Podrobnom analizom fosila otkriveno je da je koža Psitakosaurusa bila slična koži današnjih gmizavaca. Očuvane su fine anatomske karakteristike, uključujući epidermu, ćelije kože i kožne pigmente.

Ovo otkriće sugeriše da su rane pernate životinje imale mešavinu tipova kože, sa kožom poput ptica samo na pernatim delovima tela, dok je ostatak kože bio ljuskav, slično kao kod savremenih gmizavaca. Ova kombinacija je verovatno pružala životinjama zaštitu od abrazije, dehidracije i patogena.

Naučnici ističu da je sledeći korak u istraživanju evolucije perja razumevanje tranzicije sa kože nalik reptilima na kožu drugih pernatih dinosaurusa i ranih ptica. Takođe je potrebno više istraživanja o procesu fosilizacije kako bi se bolje razumelo šta su stvarne biološke karakteristike u fosilima, a šta su artefakti fosilizacije.

Ovo istraživanje pruža važan uvid u evoluciju perja i otvara nova pitanja koja će nadamo se, usmeriti buduće istraživače u razumevanju ove kompleksne evolucijske adaptacije.