SZO: Sporazum o pandemiji ne bi narušio državni suverenitet

SZO: Sporazum o pandemiji ne bi narušio državni suverenitet

Svetska zdravstvena organizacija insistirala je u utorak da globalni sporazum o prevenciji, spremnosti i odgovoru na pandemiju, o kome se još pregovara, ne bi zadirao u državni suverenitet.

Nakon pandemije COVID-19, zemlje članice SZO provele su više od dve godine u postizanju sporazuma kako bi osigurale da se ponovljena svetska zdravstvena katastrofa nikada više ne ponovi.

Međutim, pregovarački proces se kontinuirano produžava jer se zemlje bore da pronađu zajednički jezik u ključnim oblastima, posebno o razmjeni podataka o problematičnim patogenima, a zatim i o koristima koje proizilaze iz njih, kao što su vakcine i lijekovi.

U nekoliko zemalja poslednjih nedelja – posebno u Britaniji, Sjedinjenim Državama i Švajcarskoj – kružile su tvrdnje da bi tekst mogao da potkopa državni suverenitet u zdravstvenim pitanjima.

„Za one koji govore da je ovo na neki način kršenje nacionalnog suvereniteta, u stvari, ova vrsta posla koji radimo zajedno je… apsolutni izraz i definicija vašeg suvereniteta“, rekao je direktor SZO za vanredne situacije Majkl Rajan konferencija za novinare iz sedišta zdravstvene agencije UN u Ženevi.

„Biti istinski suveren znači sarađivati sa drugima samouvereno, uveren u sopstvenu nezavisnost.

„To je kada se obratite i radite sa drugima na pitanjima od zajedničkog interesa, a to je upravo ono što se dešava dole.“

Biro koji vodi pregovore mora da izveštava o napretku Svetskoj zdravstvenoj skupštini, godišnjem skupu država članica SZO, koji traje od 27. maja do 1. juna. Skupština je telo SZO za donošenje odluka.

Pregovori o sporazumu o pandemiji traju do petka, a skupština će odlučiti šta dalje, u zavisnosti od toga da li se pregovarači slože oko finalnog teksta ili ne.

„Sporazum o pandemiji ostaje naša najbolja prilika i, zaista, naša generacijska prilika da osiguramo da sledeći put kada virus udari, imamo plan da ljudima brzo, efikasno i pošteno obezbedimo kritične zdravstvene alate“, rekao je šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na konferencija za štampu.

„To će spasiti živote i tražim od lidera zemalja da joj daju još jedan veliki pritisak kako bi se to prešlo.

Rajan je rekao da razgovori napreduju i da je „odlučnost svih učesnika veoma visoka“.

„Jasno je da postoje neke ključne oblasti u kojima zemlje članice još uvek imaju izvesnu distancu između sebe“, dodao je on, rekavši da to uključuje pristup patogenima i podelu koristi, finansiranje, prevenciju i vakcine.