Borel kaže da bi zemlje članice morale da uhapse Netanjahua

Borel kaže da bi zemlje članice morale da uhapse Netanjahua

Sve zemlje članice EU biće pravno prinuđene da to obavežu ako Međunarodni krivični sud izda naloge za hapšenje najviših izraelskih zvaničnika zbog njihovih navodnih ratnih zločina u Gazi, rekao je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Glavni tužilac MKS-a Karim Kan je u ponedeljak podneo zahtev za naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta – kao i lidera Hamasa Jahju Sinvara, Mohameda Dijaba Ibrahima al-Masrija i Ismaila Hanija – optužujući ih za „ratne zločine i zločine protiv čovečnosti“.

Evropska unija je primila na znanje taj potez, priznao je Borel u objavi na Ks (bivši Tviter).

„Mandat MKS, kao nezavisne međunarodne institucije, je da goni najteže zločine po međunarodnom pravu“, napisao je Borel, insistirajući da su „sve države koje su ratifikovale statute MKS-a dužne da izvrše odluke Suda“.

Iako je tužilac zatražio naloge za hapšenje, može proći meseci većanja pre nego što tročlano sudsko veće odluči da li da ih izda ili ne.

Izrael nije član MKS-a i ne priznaje jurisdikciju suda, ali je država Palestina pristupila organizaciji 2015. SAD su bile jedan od kreatora MKS-a, ali Kongres nikada nije ratifikovao Rimski statut. Rusija, Kina, Indija, Indonezija, Saudijska Arabija i desetine drugih zemalja takođe ne prihvataju nadležnost suda.

Međutim, oko 124 zemlje širom sveta su potpisale i ratifikovale Rimski statut, uključujući sve zemlje članice EU i sve kandidate, osim Ukrajine i Turske. Ako se izdaju poternice protiv Netanjahua i Galanta, to bi moglo ozbiljno da zakomplikuje mogućnost izraelskih lidera da putuju u inostranstvo.