Microsoft-ov AI chatbot će „pamtiti“ sve što radite na računaru

Microsoft-ov AI chatbot će „pamtiti“ sve što radite na računaru

Microsoft je u ponedeljak najavio nadogradnju svog pomoćnika za veštačku inteligenciju, Copilot, koja će biti ugrađena u operativni sistem Windows, omogućavajući korisnicima laptopova da dobiju personalizovaniju i inteligentniju podršku. Ova objava dolazi uoči Microsoftove godišnje konferencije za programere Build u Sijetlu, dok se kompanija suočava sa sve većom konkurencijom u domenu generativne AI tehnologije.

Nova verzija Copilota donosi funkciju Windows Recall, koja omogućava AI pomoćniku da „pristupi virtuelno onome što ste videli ili uradili na svom računaru na način koji izgleda kao da imate fotografsku memoriju“. Microsoft naglašava da će privatnost korisnika biti zaštićena, dajući im mogućnost da filtriraju ono što ne žele da se prati.

Ovaj potez dolazi nakon velikih najava iz sveta veštačke inteligencije od strane rivala poput Google-a i OpenAI-a. Google je nedavno predstavio preopremljeni pretraživač sa AI generisanim rezimeima na vrhu stranice sa rezultatima pretrage, kao i pomoćnika Astru, koji može „videti“ i razgovarati o stvarima prikazanim kroz sočivo kamere pametnog telefona.

OpenAI, partner Microsofta, predstavio je novu verziju svog chat bota ChatGPT, uključujući AI glasovnog asistenta sa ljudskim karakteristikama. OpenAI je takođe lansirao novu desktop verziju ChatGPT-a za Apple-ove Mac računare.

Microsoft se nada da će njegove najave pomoći u zadržavanju konkurentske prednosti, posebno u svetlu predstojeće Apple-ove godišnje konferencije za programere u junu. Novi Windows računari poboljšani AI će biti dostupni od 18. juna, sa početnom cenom od 999 dolara, i biće proizvedeni od strane partnera kao što su Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo, Samsung, kao i u Microsoftovoj liniji Surface uređaja.

Izvršni direktor Apple-a, Tim Kuk, ranije je signalizirao da Apple pravi velika ulaganja u generativnu AI, što dodatno pojačava očekivanja u industriji. Microsoftov potez sa nadograđenim Copilotom za Windows dolazi u trenutku kada tehnološki giganti ulažu značajne resurse u unapređenje svojih AI proizvoda, kako bi korisnicima pružili inteligentnije i efikasnije alate za svakodnevni rad i upotrebu