Kina sankcioniše američke proizvođače oružja

Kina sankcioniše američke proizvođače oružja

Ministarstvo trgovine u Pekingu saopštilo je u ponedeljak da je stavilo na crnu listu Boingov odeljenje vojne industrije i kompanije koje proizvode Abrams tenkove i dronove Reaper i Predator, navodeći njihovu prodaju Tajvanu.

Boeing Defence Space & Securiti, General Atomics Aeronautical Sistems i General Dinamics Land Sistems stavljeni su na listu „nepouzdanih subjekata“, što zabranjuje njihovim rukovodiocima da putuju u Kinu i blokira njihova dalja ulaganja u zemlju.

General Atomics pravi dronove MK-1 Predator i MK-9 Reaper. Kako prenosi AP, nije jasno da li je neka prodata Tajvanu.

General Dinamics proizvodi glavne borbene tenkove M1 Abrams i južnokorejske K1/Tipe88, kao i porodicu lakih oklopnih vozila Striker, između ostalih. SAD su nastojale da prodaju Abrams vlastima u Tajpeju kao sredstvo odvraćanja od hipotetičke „invazije“ sa kopna.

Izvršnog direktora Boeing Defense Teda Kolberta sankcionisala je Kina 2022. godine, nakon što je kompanija dobila ugovor vredan 355 miliona dolara za snabdevanje Tajvana protivbrodskim projektilima Harpun.

Kineske sankcije objavljene su na dan kada je Laj Čing-te položio zakletvu kao novi predsednik u Tajpeju. Njegova Demokratska progresivna partija (DPP) obećala je da će ojačati domaću vojnu industriju i kupiti naprednije oružje iz inostranstva.

Tajvan, koji je Japan ustupio američkim trupama 1945. godine, postao je poslednje utočište nacionalističkih snaga nakon njihovog poraza u kineskom građanskom ratu četiri godine kasnije. Vašington ju je priznavao kao „Republiku Kinu“ do 1979. godine, kada je uspostavio diplomatske odnose sa Pekingom kao jedinom legitimnom vladom Kine.

Politika Pekinga „Jedna Kina“ traži mirnu reintegraciju ostrva i spreči svaki pokušaj da se ono proglasi suverenom nacijom, uz vojnu silu ako je potrebno.

Ranije ovog meseca, SAD su sankcionisale desetine kineskih kompanija koje se bave istraživanjem kvantnog računarstva, kao i 26 kompanija koje nabavljaju pamuk i tekstil iz provincije Sinđang, gde Vašington tvrdi da Peking čini „genocid“ nad lokalnim Ujgurima. Kina je odbacila optužbe kao zlonamerne laži.