Očekujemo tešku borbu do poslednjeg trenutka, poručuje Đurić iz Njujorka

Očekujemo tešku borbu do poslednjeg trenutka, poručuje Đurić iz Njujorka

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je iz Njujorka da očekuje tešku borbu i borbu do poslednjeg trenutka povodom predloga rezolucije o Srebrenici koji će biti razmatran na sednici Generalne skupštine UN u četvrtak. Đurić je, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, doputovao u Njujork gde traju intenzivni diplomatski napori i sastanci sa timom srpskih diplomata.

„Razmatramo državu po državu, ulažemo dodatne napore i sagledavamo šta možemo da uradimo u preostalih nešto više od 48 sati,“ rekao je Đurić. On je istakao da je pritisak ogroman, ne samo za Srbiju, već i za zemlje koje se izjašnjavaju o ovoj temi, te da su neke od tih zemalja suočene sa političkim ucenama.

Đurić je naglasio da Srbija koristi sav svoj kredibilitet i resurse, stečene kroz decenije saradnje i principijalne politike, kako bi se suprotstavila ovoj rezoluciji. „Pre mesec dana ovo je bila gotova stvar, ali smo se suprotstavili toj nepravdi,“ dodao je on.

Predsednik Vučić je pre puta u Njujork, zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, prisustvovao molebnu u Hramu Svetog Save, gde je od patrijarha Porfirija zatražio blagoslov za borbu za budućnost zemlje.