Kina upozorava SAD zbog Ukrajine

Kina upozorava SAD zbog Ukrajine

Vašington namerno odugovlači sukob u Ukrajini i nastoji da profitira od njega, dok „prlja“ Peking lažnim optužbama, rekao je zamenik kineskog izaslanika pri UN Savetu bezbednosti u ponedeljak.

Tokom sastanka o ukrajinskom sukobu, ambasador Geng Šuang se osvrnuo na tvrdnje SAD da Kina isporučuje Rusiji komponente naoružanja, nazvavši ih „neosnovanim“ i „potpuno neprihvatljivim“.

„Kina nije kreator, niti strana ukrajinske krize“, rekao je Geng. „Niti smo dali smrtonosno oružje bilo kojoj strani u sukobu. Nismo uradili… ono što su SAD uradile, a to je da namerno produže borbu i profitiraju od krize. Mi to nećemo učiniti.”

Kineski diplomata je upozorio da se borbe u Ukrajini produžavaju velikim količinama oružja i municije „sve šireg spektra i obima“, koju Kijevu isporučuju SAD i njeni saveznici. U međuvremenu, Peking se dosledno zalagao za prekid vatre i diplomatsko rešenje krize.

„Oružje može okončati ratove, ali ono ne donosi trajni mir“, rekao je Geng Savetu bezbednosti.

On je ponovio stav Pekinga da su sankcije SAD i EU kineskim kompanijama koje posluju sa Rusijom jednostrane i nelegitimne.

„Kina ima pravo da ostvaruje normalnu ekonomsku i trgovinsku saradnju sa svim zemljama sveta, uključujući i Rusiju, i takvu saradnju ne treba mešati ili potkopavati“, rekao je diplomata. „Pozivamo SAD da prestanu da napadaju, blate i klevetaju Kinu i šire izmišljotine, i zaustave jednostrane sankcije i nerazumno suzbijanje kineskih preduzeća.

Dok su SAD i njeni saveznici u Ukrajinu ubacili oružje, opremu i municiju u vrednosti od preko 200 milijardi dolara – iako insistiraju da ih to ne čini učesnicima u neprijateljstvima – oni su više puta optuživali Kinu da pomaže ruskoj vojsci izvozom robe dvostruke namene, i zapretio Pekingu sankcijama.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova direktno se osvrnulo na optužbe prošle nedelje, rekavši Vašingtonu da „skretanje pažnje i prebacivanje krivice nije pravi način“ za rešavanje sukoba.

Geng je u ponedeljak dodao da SAD treba da „prestanu da iskorištavaju ukrajinsku krizu kako bi unapredile svoju geopolitičku strategiju, izazvale blokovsku konfrontaciju i služile sopstvenoj agendi“.