Prema nalazima istraživanja, roditelji su ključni za borbu protiv izbirljive ishrane dece

Prema nalazima istraživanja, roditelji su ključni za borbu protiv izbirljive ishrane dece

Petogodišnje istraživanje koje je vodio UniSC o dosadnom problemu izbirljivog jedenja dece sugeriše da bi terapeuti trebalo više da se usredsrede na osnaživanje roditelja da ublaže porodičnu zabrinutost za stolom.

Zajedničko istraživanje koje je vodila dr Laine Chilman sa Univerziteta Sunshine Coast takođe je istaklo efikasnost intervencije onlajn trenera za roditelje da poboljšaju ponašanje dece tokom obroka.

Doktorka Čilman, akademkinja radne terapije koja je ovog meseca diplomirala sa doktoratom, rekla je da su otkrića nova jer su se prethodna istraživanja fokusirala na to kako da se popravi izbirljiva ishrana iz perspektive deteta, a ne roditelja.

„Izbirljiva ishrana je uobičajen problem za mnogu malu decu, koji potencijalno utiče na njihov unos u ishrani sa posledicama u odraslom dobu, ali uticaji se proširuju i na porodičnu jedinicu“, rekla je dr Čilman, majka troje dece mlađe od 15 godina.

„Sa ovim opterećenjem na porodične odnose tokom obroka, roditelji mogu nenamerno pojačati problem svojim ponašanjem, kao što je pritisak na dete da jede.

„Radili smo direktno sa uzorkom grupom roditelja iz Kvinslenda, koristeći strukturirani onlajn program pod nazivom Occupational Performance Coaching (OPC).

„To je ciljno orijentisan pristup koji kombinuje obrazovanje i podršku roditeljima, pozicionirajući ih kao agente znanja i promene.

Ispitivanje onlajn intervencije za roditelje proizašlo je iz nalaza četiri prethodne međunarodno objavljene studije zasnovane na doktorskom istraživanju dr. Čilmana, koje je rađeno u koautorstvu sa kolegama sa UniSC-a, Univerziteta Južne Australije i Univerziteta Kvinslend.

„Identifikovali smo da roditelji smatraju da zdravstveni radnici minimiziraju ili potcenjuju svoje brige oko izbirljive ishrane, pa smo nastojali da bolje razumemo iskustvo roditelja i faktore koji mogu uticati na njih da promene ponašanje“, rekla je ona.

„Sa dokazima koji takođe pokazuju inventivnost roditelja u rešavanju ovog problema, prilagodili smo onlajn program ovim okolnostima.

„Rezultati su bili ohrabrujući, sa poboljšanjima u ishrani dece i zadovoljstvu roditelja. Roditelji su takođe cenili njegovu fleksibilnost i pristupačnost.“

Dr Čilman, čije je istraživanje uglavnom nadgledala Viši predavač radne terapije u UniSC-u dr. Michele Verdonck, zvanično je diplomirala sa doktoratom. na svečanosti UniSC-a 11. aprila.