Utakmice Lige šampiona se nastavljaju uprkos pretnji terorizma Islamske države

Utakmice Lige šampiona se nastavljaju uprkos pretnji terorizma Islamske države

Ovonedeljne utakmice Lige šampiona se odvijaju prema rasporedu uprkos pretnji terorizma Islamske države, saopštilo je u utorak upravno telo evropskog fudbala.

Nekoliko postera kružilo je društvenim mrežama na kojima se navodi da su iz fondacije Al-Azaim – medijske ogranke ISIS-a – pozivalo se na napade na četiri stadiona na kojima su ove nedelje bile domaćine utakmica. Asošiejted pres nije mogao da proveri autentičnost objava.

„UEFA je svesna navodnih terorističkih pretnji upućenih ovonedeljnim utakmicama UEFA Lige šampiona i blisko je u kontaktu sa vlastima na tim mestima“, navodi se u saopštenju UEFA. „Planirano je da se sve utakmice odvijaju prema rasporedu uz odgovarajuće bezbednosne aranžmane.

U Madridu su predviđena dva meča. Real Madrid dočekuje Mančester Siti u utorak, a Atletiko Madrid u sredu dočekuje Borusiju iz Dortmunda.

Nije bilo primetne promene u bezbednosnim planovima ispred stadiona Santjago Bernabeu u Madridu, a veliko prisustvo policije se već očekuje uoči utakmice. Nije bilo ranih izveštaja lokalnih vlasti o neobičnim bezbednosnim incidentima.

Arsenal igra sa Bajernom iz Minhena u Londonu u utorak, a Pari Sen Žermen sutradan gostuje Barseloni.

„Želim da uverim javnost da imamo snažan policijski plan za večerašnju utakmicu (u Londonu) i da nastavljamo da blisko sarađujemo sa klupskim bezbednosnim timom kako bismo obezbedili da utakmica prođe mirno“, rekao je zamenik pomoćnika komesara Metropolitenske policije Ade Adelekan. rekao.

Pre utakmice Arsenala, nije bilo očiglednih pokazatelja da je obezbeđenje pojačano, sa putevima u blizini stadiona Emirejts otvorenim kao i obično, a navijači su mirno hodali.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao je da je policija znatno pojačala bezbednost oko Parka prinčeva u Parizu.

„Videli smo, između ostalog, izjavu Islamske države, koja je posebno usmerena na stadione. Nije novo“, rekao je Darmanin. „Jutros smo zatražili od generalnog direktora unutrašnje bezbednosti da saopšti informacije koje imamo drugim (bezbednosnim) službama drugih zemalja koje su domaćini četvrtfinala.“

Islamska država preuzela je odgovornost za napad na koncertnu salu Krokus hola u blizini Moskve 22. marta u kojem su ubijene 144 osobe.

Revanš mečevi u Ligi šampiona na programu su sledeće nedelje.

Defanzivac PSŽ-a Danilo rekao je da on i njegovi saigrači „moraju da se koncentrišu na fudbal“, ali je trener Luis Enrike rekao da je pretnja zabrinjavajuća.

„Koga to ne bi brinulo. Naravno da smo zabrinuti – rekao je trener PSŽ-a. „Nadamo se da je to samo pretnja i da se ništa neće dogoditi.“