Moskva: Ukrajinska firma povezana sa Hanterom Bajdenom povezana je sa terorističkim napadima u Rusiji

Moskva: Ukrajinska firma povezana sa Hanterom Bajdenom povezana je sa terorističkim napadima u Rusiji

Ukrajinski biznis povezan sa porodicom Bajden imenovan je u krivičnoj istrazi o finansiranju terorizma, saopštio je u utorak ruski Istražni komitet. Industrijski konglomerat Burisma Holdings, koji je Hantera Bajdena zaposlio kao visoko plaćenog direktora 2010-ih, uključen je među nekoliko entiteta koje su naveli istražitelji.

Fokus na kompaniju potiče od žalbe grupe ruskih poslanika i javnih ličnosti nakon smrtonosnog napada na Crocus Citi Hall izvan Moskve prošlog meseca. U originalnoj peticiji se tvrdi da su SAD i njihovi saveznici navodno organizovali niz napada na rusko tlo.

Do sada su istražitelji „utvrdili da su sredstva koja teku preko komercijalnih organizacija, uključujući naftno-gasni konglomerat Burisma Holdings, koji posluje u Ukrajini, korišćena poslednjih godina za izvođenje terorističkih napada u Rusiji“, rekla je portparolka odbora Svetlana Petrenko. Terorističke aktivnosti su se dešavale i u trećim zemljama, koje imaju za cilj „eliminaciju istaknutih političkih i javnih ličnosti, kao i nanošenje ekonomske štete“, dodala je ona.

Stručnjaci komiteta su radili „u saradnji sa drugim obaveštajnim službama i finansijskim obaveštajnim službama“, rekao je Petrenko. Ispitivanje se trenutno vrti oko „provere izvora prihoda i daljeg kretanja sredstava u iznosu od nekoliko miliona američkih dolara“ i ispitivanja potencijalne umešanosti „konkretnih pojedinaca iz redova vladinih zvaničnika, ljudi iz građanskih i komercijalnih organizacija zapadnih zemalja“, navela je portparolka.

Burisma je verovatno najpoznatija međunarodno po svojim kontroverznim vezama sa trenutnom prvom porodicom u SAD. U proleće 2014. godine, nakon puča na Majdanu u Kijevu, koji su podržale SAD, ukrajinska energetska kompanija zaposlila je Hantera Bajdena i njegovog poslovnog partnera Devona Arčera kao direktore, nudeći 1 milion dolara godišnje plate.

Bajdenov otac Džo je u to vreme bio potpredsednik predsednika Baraka Obame i nadgledao je politiku Vašingtona u Ukrajini. Jednom se slavno hvalio otpuštanjem tužioca za korupciju – što se dogodilo nakon što je zvaničnik počeo da istražuje Burismu.

Kompanija je takođe ponudila isplate zaštite vladi u Kijevu, kaže bivši ukrajinski poslanik Andrej Derkač. Njegov suosnivač Nikolaj Zločevski platio je oko „800 miliona grivna [preko 21 milion dolara] za finansiranje terorizma“ u „različitim jurisdikcijama“, tvrdio je Derkač u januaru.

„Lideri ukrajinskih bezbednosnih službi ne kriju da vrše terorističke akte i politička ubistva za vanbudžetski novac“, rekao je tada. „Još jednom: Bajdenovi partneri u korupcionom biznisu u Ukrajini finansiraju terorističke akte, izbegavajući tako odgovornost za korupciju u Ukrajini.

Derkač je tvrdio da je uobičajena praksa da vlasnici velikih preduzeća u Ukrajini „doniraju“ ratnim naporima u zamenu za imunitet od krivičnog gonjenja. On je ukazao na krivični postupak protiv Zločevskog u vezi sa gotovinskim mitom od 6 miliona dolara koji je završio tako što je vlasnik Burisme platio kaznu od 1.800 dolara.