Pomračenje iz svemira: NASA video snimak Mesečeve senke koja prolazi preko Zemlje

Pomračenje iz svemira: NASA video snimak Mesečeve senke koja prolazi preko Zemlje

Dok su milioni širom Severne Amerike hrlili da popune svaki hotel, motel i AirBnB duž tanke trake zemlje koja se proteže od Meksika do istočne obale Kanade, šačica ljudi je bila dovoljno privilegovana da gleda potpuno pomračenje 2024. sa onoga što mora da bude najbolje sedište u kući – Međunarodna svemirska stanica.

Video snimci koje su astronauti podelili na otprilike 400 kilometara (250 milja) iznad glave pružaju jedinstvenu perspektivu današnjeg događaja, onu koja nije imala šanse da bude prekinuta dosadnim oblacima.

Za one na zemlji, tama izazvana Mesecom ispred Sunca trajala je otprilike koliko i vaša prosečna rok balada iz Top 40.

Posmatrajući odozgo, oni na orbitirajućoj svemirskoj stanici mogli bi da se opuste malo duže i da cene punu veličanstvenost Mesečeve senke koja se širi po površini planete.

Da li ste ikada videli potpuno pomračenje Sunca iz svemira?

Iako je ISS možda izbegao rizično putovanje ispod, nije bilo ničeg slučajnog u vezi sa položajem stanice u prvom redu. NASA se već mesecima pripremala za ovaj trenutak, polako podešavajući putanju stanice kako bi je postavila na mesto gde će se akcija odvijati 8. aprila.

Svemirska stanica je predviđena za penzionisanje oko 2030. godine, ali sa NASA-om koja se gradi kako bi postavila stalnu bazu na površinu Meseca, nije isključeno da vam možda donosimo snimke Mesečeve senke koja prolazi iznad Montane 2044. snimljene sa perspektiva istraživača Meseca.