Svakodnevne društvene interakcije predviđaju razvoj jezika kod novorođenčadi

Svakodnevne društvene interakcije predviđaju razvoj jezika kod novorođenčadi

Roditelj u interakciji sa bebom je dirljiva i univerzalna scena. Roditelj govori visokim glasom – poznatim kao „roditeljski“ – jer pozitivno reaguju na bebino brbljanje i gestove, obično kontaktom očima i osmehom.

Ove veze ne čine samo dirljiv prizor. Novo istraživanje Instituta za učenje i nauku o mozgu (I-LABS) Univerziteta u Vašingtonu pokazuje da su oni važni i za razvoj jezika kod beba.

U studiji objavljenoj u Current Biologi, istraživači su koristili bezbednu i neinvazivnu tehniku snimanja mozga zvanu magnetoencefalografija ili MEG, za praćenje moždane aktivnosti novorođenčeta tokom društvenih i nesocijalnih interakcija sa istom odraslom osobom.

Otkrili su da kada odrasla osoba razgovara i igra se društveno sa 5-mesečnom bebom, bebina moždana aktivnost se posebno povećava u regionima odgovornim za pažnju – a nivo ove vrste aktivnosti predviđa pojačan razvoj jezika u kasnijim godinama. Ovaj „društveni” scenario je upoređen sa „nesocijalnim” scenarijem u kome se odrasla osoba okrenula od bebe da bi razgovarala sa drugom osobom. Ova interakcija je pokazala niže nivoe aktivnosti u istim oblastima mozga.

„Ovo je prva studija koja direktno upoređuje reakcije mozga novorođenčadi na društvenu interakciju odraslog i bebe u odnosu na nedruštvenu interakciju, a zatim prati sa decom sve dok ne dostignu 2,5 godine kako bi se videlo kako se rana aktivacija mozga odnosi na buduće jezičke sposobnosti deteta. “, rekao je glavni autor Aleksis Boseler, naučnik u I-LABS-u.

MEG tehnologija za snimanje mozga omogućila je bebi da se kreće i prirodno komunicira sa odraslom osobom, što je omogućilo istraživačima da prate pokretanje neurona iz više oblasti u bebinom mozgu dok odrasla osoba razgovara sa bebom, igra se sa bebom i smeška joj se. Zatim su pratili moždanu aktivnost novorođenčeta po drugi put dok se odrasla osoba okrenula i obratila pažnju na nekog drugog.

Ove akcije se prirodno dešavaju svaki dan između odraslih i beba, a studija je pokazala da imaju različite merljive efekte na bebin mozak. Istraživači su otkrili da povećana neuronska aktivnost kao odgovor na društvenu interakciju sa 5 meseci predviđa poboljšani razvoj jezika u pet kasnijih uzrasta: 18, 21, 24, 27 i 30 meseci.

Istraživači su pratili razvoj jezika odojčadi koristeći dobro dokumentovanu i potvrđenu anketu koja pita roditelje o rečima i rečenicama koje njihova beba izgovaraju kod kuće.

„Veza između ranih reakcija mozga i kasnijeg jezika je u skladu sa fascinacijom naučnika ranim uzrastom i otvara mnoga nova pitanja koja ćemo mi i drugi istraživati“, rekao je koautor Andrev Meltzoff, saradnik I-LABS-a. direktor i profesor psihologije na UV.

Istraživači su za studiju izabrali bebe stare 5 meseci jer je to doba neposredno pre „osetljivog perioda“ za učenje govornog jezika, koji počinje sa oko 6 meseci. Kada ovaj period počne, posebno je važno za bebe da posmatraju odrasle jer pažnja pospešuje učenje.

Korišćenje parentese kod beba predstavlja intuitivnu želju za povezivanjem, rekla je Patricia Kuhl, viši autor i ko-direktor I-LABS-a.

„Postoji implicitno razumevanje da se jezik radi o povezanosti“, rekao je Kuhl. „Radi se o komunikacijskom putu između vas i drugog. Ovo počinje u detinjstvu sa željom da se uspostavi ta komunikativna veza.“

Rezultati studije su posebno važni za razumevanje roditelja i ranih vaspitača, rekao je Kuhl.

„Znali smo iz prethodnog rada da je društvena interakcija neophodna sa 9 meseci za učenje stranog jezika, ali sadašnja studija pokazuje da društvena interakcija igra ulogu mnogo ranije“, rekao je Kuhl.

„Studija pokazuje da prirodna upotreba roditelja, zajedno sa osmehom, dodirom i njihovim toplim reakcijama napred-nazad na bebine akcije, ima realan, merljiv uticaj na bebin mozak. Teoretiziramo da ovo roditeljstvo ponašanje, koje nazivamo ‘društveni ansambl’, privlači i zadržava pažnju beba i motiviše ih da uče u kritičnom trenutku u razvoju.“