Polugodišnji izveštaj sukoba Izraela i Hamasa otkriva razorne posledice

Polugodišnji izveštaj sukoba Izraela i Hamasa otkriva razorne posledice

Rat između Izraela i Hamasa, koji traje već šest meseci, postao je jedan od najsmrtonosnijih i najteže rešivih sukoba 21. veka, sa hiljadama žrtava i ogromnim humanitarnim posledicama.

Sukob je započeo Hamasovim prekograničnim napadom 7. oktobra, nakon čega je Izrael odgovorio udarima na pojas Gaze, što je dovelo do masovnog raseljavanja stanovništva i teške humanitarne krize. Većina stanovništva Gaze je raseljena, mnogi su se sklonili u Rafahu, dok se prehrambena nesigurnost pojačava, a UN upozoravaju na približavanje gladi.

Hamas i Hezbolah nastavljaju da ispaljuju rakete na Izrael, izazivajući dodatne žrtve i štetu. Hamas drži taoce uzete tokom napada u oktobru, a pregovori o prekidu vatre još uvek ne pokazuju znakove napretka.

Evo pregleda tragedije po brojevima:

  • U Gazi je ubijeno 33,091 Palestinaca, uključujući više od 13,000 dece.
  • U Izraelu je ubijeno oko 1,200 ljudi.
  • Na Zapadnoj obali ubijeno je 456 Palestinaca, dok je u Libanu poginulo najmanje 343 osobe.
  • Procenjuje se da su 55,9% zgrada u Gazi oštećene ili uništene, a oko 1,1 milion Palestinaca suočava se sa „katastrofalnom“ nesigurnošću hrane.
  • Ukupno je 1,7 miliona Palestinaca raseljeno, dok je u Izraelu raseljeno oko 90,000 ljudi.

Sukob je doveo do potpune obustave školovanja u Gazi, sa 100% učenika van školskog sistema i ekstremnom neuhranjenošću dece. Humanitarni radnici i zdravstveni profesionalci su među hiljadama žrtava, čineći ovu tragediju još dubljom.

Rat Izraela i Hamasa ilustruje strašne posledice sukoba na ljudske živote i infrastrukturu, dok se međunarodna zajednica bori da pronađe rešenje za prekid nasilja i ublažavanje humanitarne krize.