Otcepljeni region Moldavije tvrdi da je dron napao vojnu jedinicu

Otcepljeni region Moldavije tvrdi da je dron napao vojnu jedinicu

Službe državne bezbednosti u otcepljenom regionu Pridnjestrovlja u Moldaviji, koje podržava Rusija, saopštile su u petak da je dron napao vojnu jedinicu blizu granice sa Ukrajinom, nanevši manju štetu na radarskoj stanici, ali bez žrtava.

Incident se dogodio u regionu Rabnita, oko 6 kilometara od granice sa Ukrajinom, saopštilo je ministarstvo državne bezbednosti regiona i dodalo da je pokrenuta krivična istraga. Nisu rekli ko misli da stoji iza navodnog napada.

Moldavski Biro za politiku reintegracije odgovorio je rekavši da se incident uklapa u „šablon provokacija“ u Pridnjestrovlju koji je osmišljen da „podstakne paniku i napetost“ i zadrži pažnju na regionu.

Moldavija je, kao i Ukrajina, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i više puta je optuživala Rusiju da vodi „hibridni rat“ protiv zemlje, da se meša u lokalne izbore i vodi ogromne kampanje dezinformacija kako bi pokušala da sruši vladu i da joj skrene put. ka punopravnom članstvu u EU. Rusija je odbacila optužbe.

Do incidenta je došlo nakon što je prazan helikopter u vojnoj instalaciji u Pridnjestrovlju prošlog meseca uništen u, za šta su vlasti u Pridnjestrovlju okrivile udar ukrajinske bespilotne letelice, ali ono što su moldavski zvaničnici rekli da je nameštena eksplozija koja je takođe imala za cilj da podstakne tenzije.

Iako Moldavija nije direktno krivila Rusiju, rekla je da „Ruska Federacija planira još takvih akcija“ u Pridnjestrovlju.

Posle kratkog rata početkom 1990-ih, Pridnjestrovlje je proglasilo nezavisnost od Moldavije, gde se današnja prozapadna vlada odlučno protivila ratu ruskog predsednika Vladimira Putina sa Ukrajinom.

Iako nezavisnost Pridnjestrovlja nije priznala nijedna država članica UN, uključujući Rusiju, teritorija naklonjena Kremlju postala je izvor tenzija tokom rata, posebno zato što je uklesana između Moldavije i Ukrajine i dom je vojne baze sa 1.500 ruskih trupe. Nije odmah bilo jasno da li su vojnici bili na mestu incidenta sa dronom u petak.

Separatistički region je takođe dospeo na naslovne strane u februaru kada su vlasti iskoristile redak sastanak pridnjestrovskog kongresa da apeluju na Moskvu za „zaštitu“ zbog, kako su rekli, pojačanog pritiska iz Moldavije. Apel je prestao da traži od Rusije da anektira tu teritoriju, ublažavajući strahove u Moldaviji, koja je taj događaj odbacila kao propagandu.