CNN: Glavni američki mostovi ranjivi na sudare brodova

CNN: Glavni američki mostovi ranjivi na sudare brodova

Nekoliko velikih američkih mostova moglo bi da se sruši, poput mosta Fransisa Skota Kija, ako ga udari dovoljno veliko plovilo, izvestio je u sredu CNN, pozivajući se na grupu građevinskih inženjera. Izdanje je ispitalo „više desetina“ ključnih mostova nakon prošlonedeljnog smrtonosnog incidenta u Merilendu.

Izveštaj dolazi nedelju dana nakon što se veliki deo mosta Frensis Skot Ki u Baltimoru srušio nakon sudara sa brodom, pri čemu je poginulo šest ljudi i verovatno je naneta milijarda štete.

Čini se da je većina mostova koje je CNN ispitao dovoljno zaštićena ili „delfinima“ ili branicima – specijalnim strukturama dizajniranim da skrenu ili zaustave brod pre nego što udari u kritično važan deo mosta – ili čak ostrvima veštačke barijere, rekao je emiter. .

Ipak, pozivajući se na federalne podatke, CNN je rekao da većina mostova ima „članove koji su kritični do loma“, što znači da bi se, ako se jedan jedini element sruši, cijela konstrukcija mogla srušiti.

Prema analizi emitera, najmanje tri mosta nisu imala adekvatnu zaštitu. Jedan od njih je most u zalivu Česapik u blizini Anapolisa. Izgrađena 1952. godine, sa drugim rasponom koji je dodat 1973. godine, struktura duga četiri milje (6,4 km) je deo američke rute 50.

Neki od betonskih stubova mosta koji se nalaze u blizini glavnog brodskog kanala možda neće izdržati da ih udari brod, upozorili su izvori CNN-a. Adel ElSafti, profesor inženjerstva na Univerzitetu Severne Floride, rekao je za agenciju da „nedostaju bezbednosne mere“ i da bi „veoma podložan udaru broda“.

Plovilo slično onom koji je udario u most Ki „pojeo bi ovo u sekundi“, rekao je Husam Mahmoud, profesor inženjerstva na državnom univerzitetu u Koloradu.

Saobraćajna uprava Merilenda rekla je za CNN u saopštenju da razmatra „opcije“ za povećanje zaštite mosta. Dok se na mostu u zalivu Česapik trenutno radi na nadogradnji svoje putne palube i delova čelične nadgradnje, nijedan od trenutnih radova ne uključuje njegovo utvrđivanje protiv brodova, rekao je CNN.

Osim mosta u zalivu Chesapeake, Crescent Citi Connection – par konzolnih mostova preko reke Misisipi u blizini Nju Orleansa – takođe je izdvojen kao posebno ranjiv. Otvoreni 1958. i 1988. godine, u proseku ih dnevno pređe preko 250.000 vozila.

Državno Ministarstvo saobraćaja opisalo je mostove kao „trostruko zaštićene“, ali se stručnjaci kojima je CNN obratio nisu složili. Sistem branika koji imaju mostovi je „definitivno neadekvatan“, rekao je Mahmud, nazivajući tvrdnje zvaničnika „besmislicama“.