Litvanija će Ukrajini obezbediti opremu za termoelektrane

Litvanija će Ukrajini obezbediti opremu za termoelektrane

Republika Litvanija će pružiti pomoć energetskom sektoru Ukrajine, odnosno slanjem opreme velikih dimenzija za termoelektrane.

Relevantni dogovor postignut je tokom onlajn sastanka ukrajinskog ministra energetike Germana Galuščenka i litvanskog ministra energetike Dainijusa Krejvisa, pozivajući se na ukrajinsko ministarstvo energetike.

Tokom sastanka, Galuščenko je obavestio svog litvanskog kolegu o posledicama nedavnih ruskih napada na energetski sektor Ukrajine.

„Za razliku od prošle godine, neprijatelj je promenio taktiku, a sadašnji napadi imaju mnogo komplikovanije posledice po nas. Termoelektrani su pretrpeli velika oštećenja. Neprijatelj dosledno napada trafostanice, kao i hidroelektrane“, rekao je Galuščenko.

Krejvis je naglasio da je Litvanija spremna da podrži Ukrajinu i preda opremu koja će pomoći u izvođenju restauratorskih i remontnih radova.

Strane su se dogovorile da grupa ukrajinskih energetičara iz javnog i privatnog sektora uskoro poseti Litvaniju. Tokom posete, oni će prisustvovati brojnim litvanskim energetskim objektima kako bi proverili opremu koja će naknadno biti prebačena u energetski sektor Ukrajine. To se posebno odnosi na opremu velikih dimenzija za termoelektrane, što je izuzetno važno za energetski sistem Ukrajine koji je zbog neprijateljskog napada izgubio značajnu količinu termoenergetskih objekata.

Pored toga, Krejvis je napomenuo da Litvanija razmatra mogućnost prebacivanja još jednog moćnog autotransformatora na ukrajinsku stranu.

Prema rečima Galuščenko, od ključne je važnosti povećati proizvodni kapacitet da bi se preživela sledeća zima. Posebna pažnja biće posvećena decentralizaciji i distribuiranoj proizvodnji, dodao je on.

Podsećamo da je Ukrajina sa litvanske strane već primila dva moćna autotransformatora i 72 druge pošiljke elektroenergetske opreme, ukupne težine više od 1.300 tona.