Žirafa iz zoološkog vrta Južne Dakote eutanazirana nakon povrede stopala

Žirafa iz zoološkog vrta Južne Dakote eutanazirana nakon povrede stopala

Uginula je voljena žirafa u zoološkom vrtu u Južnoj Dakoti.

Zoološki vrt Great Plains i Kuća i akvarijum leptira u Sijuks Folsu objavili su u četvrtak smrt Čioke, 18-godišnje mrežaste žirafe. Preminuo je 28. marta.

„Posle teškog preloma prednje leve noge, rukovodioci Službe za brigu o životinjama i veterinara doneli su tešku, ali odgovornu odluku da ga humano eutanaziraju“, navodi se u saopštenju zoološkog vrta.

Čioke, rođen u Buš Gardensu u Tampi na Floridi, došao je u zoološki vrt 2007. Porastao je do skoro 4.5 metara i dobio je troje potomaka, koji su otišli ​​u druge zoološke vrtove. Zoološki vrt Great Plains ga je zapamtio po njegovoj razigranost.

U kasnijim godinama imao je ponavljajuće probleme sa kopitom i stopalima, uključujući dva preloma vrha nožne kosti i nastali artritis, saopštio je zoološki vrt. U martu je zadobio teži prelom.

Zoološki vrt se konsultovao širom zemlje za plan lečenja i koristio je nekoliko metoda, uključujući lekove, odmor i lasersku terapiju, ali je na kraju odlučio da eutanazira Čioka „zbog kvaliteta života“ nakon što je njegov tim isključio mogućnost da ga imobiliše radi operacije ili ortopeda, a rendgenski snimci su pokazali da se prelom pogoršao.

Osoblje zoološkog vrta posetilo je žirafu da se oprosti, nahranivši ga keksom od jabuke, njegovim omiljenim.

„Pamtimo Čioke kao nežnu, radoznalu, nestašnu žirafu koja je uvek bila spremna za hranjenje i interakciju sa svojim čuvarima i gostima“, kažu u zoološkom vrtu. „’Chioke’ znači ’poklon od Boga’, a on je svakako bio.