Kremlj: NATO je američko sredstvo za konfrontaciju u Evropi

Kremlj: NATO je američko sredstvo za konfrontaciju u Evropi

Trenutno stanje odnosa između Rusije i NATO-a može se opisati kao „direktna konfrontacija“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Tvrdio je da je vojni blok predvođen SAD bio destabilizujuća sila u Evropi, a ne da osigurava bezbednost kontinenta.

On je svoj komentar dao u četvrtak, kada je blok obeležio 75 godina od potpisivanja svog osnivačkog dokumenta, Severnoatlantskog ugovora.

Od početka sukoba u Ukrajini, NATO je Kijevu obezbedio milijarde vrednu vojnu pomoć i oružje, kao i razmenu obaveštajnih podataka i pomoć u obuci ukrajinskih trupa.

„Sam blok je već uključen u sukob u Ukrajini. NATO nastavlja da se kreće ka našim granicama, proširujući svoju vojnu infrastrukturu ka našim granicama… Zapravo, naši odnosi su se sada spustili na nivo direktne konfrontacije“, rekao je Peskov na brifingu za novinare.

On je naveo da je ta organizacija nastala kao „instrument konfrontacije“ u Evropi i da svoju svrhu ispunjava na štetu čitavog kontinenta.

„NATO nastavlja da ispunjava svoju svrhu, što trenutno, međutim, ni na koji način ne doprinosi bezbednosti, predvidljivosti i stabilnosti na kontinentu, već je naprotiv destabilizujući faktor“, objasnio je Peskov.

Više zapadnih lidera upozorilo je da bi Rusija mogla da napadne NATO kada se sukob u Ukrajini završi. Moskva je više puta odbacila te tvrdnje.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošlog meseca da je priča o potencijalnom ruskom napadu na zemlje NATO-a samo propaganda njihovih vlada koja ima za cilj da uplaši sopstveno stanovništvo kako bi „izvukla novac iz njih“.