Brisel: Nastavak razgovora Beograda i Prištine o upotrebi dinara na KiM

Brisel: Nastavak razgovora Beograda i Prištine o upotrebi dinara na KiM

Razgovori Beograda i Prištine u vezi sa zabranom upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji (KiM) nastavljaju se u Briselu. Delegaciju Srbije predvodi glavni pregovarač i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok prištinsku stranu zastupa glavni pregovarač Besnik Bisljimi. Ovo je četvrti sastanak na ovu temu u poslednjih mesec dana, sa ciljem postizanja dogovora.

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak izrazio je nadu da će današnji razgovori omogućiti prevazilaženje preostalih nesuglasica. Prethodni sastanak glavnih pregovarača, održan 25. marta, bio je konstruktivan, sa iznetim predlozima i stavovima obe strane. Lajčak je naglasio potrebu za dodatnim sastankom kako bi se razjasnili važni detalji.

Na sastanku 25. marta, Petar Petković je izjavio da Priština nema političku volju da se pronađe rešenje za upotrebu dinara na KiM. Sa druge strane, razgovori su pomogli u razjašnjavanju ključnih detalja oko uredbe tzv. Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara.

Očekuje se da će današnji razgovori biti korak napred u rešavanju pitanja upotrebe dinara na KiM. Uloga EU kao posrednika je ključna u ovom procesu, a napredak u dijalogu bi mogao doprineti stabilnosti i ekonomskom razvoju regiona.

Ukupno, situacija zahteva pažljivu diplomaciju i kompromis obe strane kako bi se došlo do obostrano prihvatljivog rešenja. Iskazana volja za nastavak razgovora ukazuje na mogućnost postizanja dogovora koji bi zadovoljio interese i Beograda i Prištine.