Moskva: NATO „de fakto“ strana u ukrajinskom sukobu

Moskva: NATO „de fakto“ strana u ukrajinskom sukobu

NATO ima za cilj da zadrži kontrolu nad Ukrajinom i pretvori je u „antiruskog“ zastupnika, tvrdi sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev u intervjuu objavljenom u utorak.

Vojni blok koji predvode SAD dugo je bio „de fakto“ strana u sukobu između Kijeva i Moskve, pošto kontroliše ukrajinske isporuke oružja i pomaže u planiranju napada na Rusiju, rekao je Patrušev za ruski list AiF.

Vašington i njegovi saveznici aktivno militarizuju Ukrajinu još od puča na Majdanu u Kijevu 2014, rekao je zvaničnik u intervjuu koji pokriva vojni blok predvođen SAD, uoči njegove 75. godišnjice. NATO sada nastoji da „zadrži Ukrajinu ili bar njen deo kao potpuno kontrolisanu antirusku teritoriju“, naveo je on.

NATO kolektivno odlučuje o količini i vrsti naoružanja koje njegovi pripadnici obezbeđuju ukrajinskim trupama, napomenuo je ruski zvaničnik i dodao da se domet i tehničke karakteristike tog naoružanja stalno povećavaju.

Instruktori bloka takođe „obučavaju plaćenike i diverzantske jedinice na teritorijama nekoliko zemalja koje će se koristiti u antiruskim operacijama“, rekao je Patrušev za list. U takvim okolnostima, cilj Kremlja da sprovede „demilitarizaciju“ Ukrajine ostaje prioritet, rekao je sekretar Saveta bezbednosti.

Podsticanje rusofobije i pojačavanje percipirane „ruske pretnje“ takođe se pretvorilo u „glavnu politiku“ za Zapad, rekao je zvaničnik, tvrdeći da takva taktika omogućava SAD i njihovim saveznicima da skrenu pažnju javnosti sa unutrašnjih ekonomskih pitanja.

Antiruska histerija na kraju ide u korist vojnom industrijskom kompleksu SAD, naveo je Patrušev.

„SAD ostvaruju profit tako što… diktiraju veoma specifične uslove za kupovinu oružja svojim saveznicima“, rekao je zvaničnik za AiF, dodajući da to oružje potom proizvode američki proizvođači, a takvi ugovori mogu postati ekonomski okovi za druge članice NATO-a.

Izjave Patruševa dolaze usred istorijskog pada u odnosima Rusije i NATO-a. Situacija je sada gora nego tokom Hladnog rata, priznao je u ponedeljak šef moskovske delegacije na pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja u Beču Konstantin Gavrilov.

Gavrilov je naveo da stalni razgovori zapadnih političara o navodnim planovima Rusije da napadne NATO nakon pobede nad Ukrajinom imaju za cilj da skrenu pažnju javnosti sa njihovih vlada koje „pumpaju… novac u ukrajinsku „crnu rupu korupcije“.

Moskva je više puta izjavljivala da ne planira da se upušta u vojnu konfrontaciju sa NATO-om ili bilo kojom njegovom članicom. Predsednik Vladimir Putin je ranije ove godine rekao da Rusija „nema interesa… geopolitički, ekonomski ili vojno… da vodi rat protiv NATO-a“.