Promenjena morfologija mozga i funkcionalna povezanost kod žena u postmenopauzi

Promenjena morfologija mozga i funkcionalna povezanost kod žena u postmenopauzi

Novi istraživački rad pod nazivom „Promenjena morfologija mozga i funkcionalna povezanost kod žena u postmenopauzi: automatska segmentacija subnukleusa celog mozga i talamusa i fMRI u stanju mirovanja“ objavljen je u časopisu Starenje.

Prelazak u menopauzu povezan je sa različitim fiziološkim promenama, uključujući promene u strukturi i funkciji mozga. Međutim, strukturne i funkcionalne promene povezane sa menopauzom su slabo shvaćene.

U ovoj novoj studiji, istraživači Gvang-Von Kim, Kvangsung Park, Jun-Hjeon Kim i Gvang-Vu Džeong sa Nacionalnog univerziteta Chonnam ne samo da su upoređivali promene zapremine mozga između žena u premenopauzi i postmenopauzi, već su takođe procenili funkcionalnu povezanost između ciljanih regioni mozga povezani sa strukturnom atrofijom kod žena u postmenopauzi.

„Prema našim saznanjima, nije prijavljena nikakva uporedna studija neuroimadžinga o promenama u zapremini mozga i funkcionalnoj povezanosti, posebno sa fokusom na subnukleuse talamusa kod žena u premenopauzi u odnosu na postmenopauzu“, navode istraživači.

Svaka od 21 žena u premenopauzi i postmenopauzi podvrgnuta je magnetnoj rezonanciji (MRI). T1-ponderisani MRI i funkcionalni MRI podaci u stanju mirovanja korišćeni su za upoređivanje zapremine mozga i funkcionalne povezanosti zasnovane na semenu, respektivno. U statističkoj analizi, multivarijantna analiza varijanse – sa uzrastom i zapreminom celog mozga kao kovarijati – korišćena je za procenu površina i subkortikalnih zapremina između dve grupe.

Žene u postmenopauzi su pokazale značajno manju površinu korteksa, posebno u levom medijalnom orbitofrontalnom korteksu (mOFC), desnom superiornom temporalnom korteksu i desnom lateralnom orbitofrontalnom korteksu, u poređenju sa ženama u premenopauzi (p < 0,05, korigovano Bonferoni), kao i značajno smanjenu funkcionalnu povezanost primećen je između levog mOFC i desnog talamusa (p < 0,005, Monte-Carlo ispravljeno).

Iako žene u postmenopauzi nisu pokazivale atrofiju zapremine u desnom talamusu, zapremina prednjeg desnog pulvinara, koji je jedno od istaknutih subnukleusa talamusa, je značajno smanjen (p < 0,05, Bonferoni-ispravljeno).

„Žene u postmenopauzi su pokazale značajno niže površine levog mOFC, desnog lOFC i desnog STC, smanjen volumen desnog PuA i smanjenu funkcionalnu povezanost levog mOFC-desnog talamusa u poređenju sa ženama u premenopauzi. Ako se repliciraju u nezavisnom uzorku, ovi nalazi će biti od pomoći za razumevanje efekata menopauze na izmenjeni volumen mozga i funkcionalnu povezanost kod žena u postmenopauzi“, zaključuju istraživači.