Zatvorska kazna Imrana Khana je uslovna

Zatvorska kazna Imrana Khana je uslovna

Pakistanski sud je u ponedeljak dozvolio bivšem premijeru zemlje Imranu Khanu da uloži žalbu na njegovu osudu za korupciju i suspendovao njegovu 14-godišnju zatvorsku kaznu, navodi Rojters, pozivajući se na njegovog advokata.

Kan i njegova supruga Bušra Bibi osuđeni su 31. januara na po 14 godina zatvora – samo nedelju dana uoči izbora u Pakistanu 8. februara, za koje Kanova stranka tvrdi da su namešteni. Kan je u zatvoru od avgusta prošle godine po nekoliko optužbi.

Prema rečima njegovog advokata, advokata Ali Zafara, Visoki sud u Islamabadu rekao je da će kazne za korupciju za par ostati uslovne do konačne odluke o osudama.

„Nikakvi dokazi ne potkrepljuju ovu osudu“, rekao je on novinarima, tvrdeći da je to razlog zašto je sud suspendovao kaznu na prvom pretresu žalbe.

Kan i njegova supruga optuženi su za nezakonitu prodaju državnih poklona, vrednih više od 140 miliona rupija (500.000 dolara), dok je Kan bio premijer od 2018. do 2022. Na listi ovih poklona su navodno bili parfemi, dijamantski nakit, setovi za večeru i sedam satova , uglavnom Roleksi.

Uprkos suspenziji, 71-godišnji Kan ostaće u zatvoru na više drugih kazni izrečenih političaru uoči izbora, a koje su ga takođe diskvalifikovale da obavlja bilo kakvu javnu funkciju deset godina.

U još jednom takvom procesu, bivši premijer je dobio deset godina zatvora zbog odavanja državne tajne. Kan je tvrdio da depeša koju je objavio sadrži dokaze o dosluhu između pakistanske vojske i američkih zvaničnika da ga uklone sa vlasti u aprilu 2022.

Bivši igrač kriketa koji je postao političar, Kan je zbačen izglasavanjem nepoverenja 2022. godine, a opozicija ga je optužila za loše upravljanje ekonomijom i spoljnom politikom. Od tada, bivši lider vodio je desetine pravnih bitaka.

Kan je više puta negirao optužbe i tvrdio da je svrgnut kao rezultat zavere. Njegova stranka Tehreek-e-Insaf (PTI) je takođe tvrdila da su slučajevi zasnovani na izmišljenim optužbama kako bi ga držali podalje od politike. PTI-u je zabranjen pristup izborima, što je primoralo njene kandidate da se kandiduju kao nezavisni.

Dana 3. marta, novoformirana vlada Pakistana izabrala je Šehbaza Šarifa, koji je na čelu muslimanske partije Navaz (PML-N) u zemlji, za premijera, nakon opštih izbora. Glasanje je održano usred protesta Kanovih pristalica, koji insistiraju da su izbori bili lažni. Ovo je drugi mandat za Šarifa, koji je prvi put izabran za premijera u aprilu 2022. godine, nakon što je Kan svrgnut u glasanju o nepoverenju.