Studija otkriva povezanost između infekcije TB i povećanog rizika od različitih karcinoma

Studija otkriva povezanost između infekcije TB i povećanog rizika od različitih karcinoma

Opservaciona studija za čitavu populaciju koja će biti predstavljena na ovogodišnjem Evropskom kongresu kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti (ECCMID 2024) u Barseloni, Španija (27-30. april) pokazuje povezanost između tuberkuloze (TB) i raka, sa onima sa trenutnom ili prethodna TB ima veću verovatnoću da ima dijagnozu raznih karcinoma, uključujući karcinom pluća, krvi, ginekološki i kolorektalni karcinom.

Uprkos tome što je uspešno izlečenje tuberkuloze moguće, komplikacije se mogu javiti na različitim anatomskim mestima usled strukturnih ili vaskularnih oštećenja, metaboličkih abnormalnosti i inflamatornog odgovora domaćina. Ove komplikacije mogu uključivati povećan rizik od raka, na koji može uticati oštećenje tkiva domaćina i DNK, i/ili prekid normalnih procesa popravke gena i faktora rasta prisutnih u krvi.

U ovoj studiji, autori su istraživali povezanost između incidencije raka i tuberkuloze u poređenju sa opštom populacijom.

Oni su retrospektivno pregledali podatke iz Nacionalne službe zdravstvenog osiguranja – Nacionalne zdravstvene informativne baze podataka Južne Koreje između 2010. i 2017. Pacijenti sa TB su definisani kao oni sa šifrom bolesti za TB koji je unesen u sistem, ili lečeni sa dva ili više lekova za tuberkulozu. više od 28 dana.

Kontrolna grupa iz opšte populacije je nasumično odabrana u odnosu 1:5 i uparena po polu, starosti, nivou prihoda, prebivalištu i indeksnoj godini. Autori su analizirali incidencu novodijagnostikovanih pacijenata sa rakom nakon upisa (dijagnostika post-TB).

Primarni ishod bila je incidenca raka kod pacijenata sa dijagnozom TB infekcije u periodu 2010–2017 u poređenju sa kohortom koja se podudara. Sekundarni ishodi su bili da se ispitaju faktori rizika za pojavu raka kod pacijenata sa tuberkulozom.

Konačna analiza uključila je ukupno 72.542 pacijenta sa tuberkulozom i 72.542 kontrolne grupe koje su se podudarale. Prosečno trajanje praćenja bilo je 67 meseci (oko pet i po godina), a prosečna starost pacijenata sa TB je bila 62 godine.

U poređenju sa opštom populacijom, incidencija raka je bila značajno veća kod pacijenata sa TB: 80% viša za sve karcinome zajedno; 3,6 puta veći za rak pluća, 2,4 puta veći za rak krvi (hematološki); 2,2 puta veća za ginekološki rak; 57% više za kolorektalni karcinom; 56% više za rak štitne žlezde i 55% više za rak jednjaka i želuca.

Nakon prilagođavanja, trenutno pušenje (40% povećan rizik u odnosu na nepušače), teška konzumacija alkohola (15% povećan rizik u odnosu na redovnu konzumaciju alkohola), hronična bolest jetre (42% povećan rizik u odnosu na bez oboljenja jetre) i hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) (8% povećan rizik) su takođe identifikovani kao nezavisni faktori rizika za rak kod ljudi sa TB.

Autori kažu, „TB je nezavisan faktor rizika za rak, ne samo rak pluća, već i različite vrste raka specifične za lokalnu pojavu, nakon prilagođavanja na zbunjujuće faktore. Skrining i lečenje raka treba da budu opravdani kod pacijenata sa TB.“