Japanska vlada održala naučne razgovore sa kineskim stručnjacima o ispuštanju radioaktivne vode iz Fukušime

Japanska vlada održala naučne razgovore sa kineskim stručnjacima o ispuštanju radioaktivne vode iz Fukušime

Japanska vlada je saopštila da su njeni stručnjaci održali razgovore sa kineskim kolegama u vezi sa ispuštanjem prečišćene radioaktivne otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušima Daiči. Ovi razgovori, koji su se odvijali u subotu u kineskom gradu Dalianu, imali su za cilj da ublaže zabrinutost Pekinga oko ove prakse.

U saopštenju japanskog Ministarstva spoljnih poslova naglašava se da su japanski zvaničnici pružili „naučno objašnjenje“ o bezbednosti ispuštanja radioaktivne vode i sprovedenim merama u skladu sa prethodnim planovima.

Iako su detalji razgovora još uvek ograničeni, zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova odbio je da otkrije više informacija, uključujući stav kineske strane i eventualne rezultate razgovora.

Ovaj sastanak sledi posetu šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) elektrani Fukušima sredinom marta, gde je potvrđeno da su ispuštanja radioaktivne vode bezbedno obavljena.

Međutim, ova saopštenja nailaze na snažan otpor ribarske industrije i susednih zemalja, posebno Kine, koja je prethodno zabranila uvoz japanskih morskih plodova zbog ovog problema.

Nuklearna elektrana Fukušima pretrpela je ozbiljna oštećenja tokom zemljotresa i cunamija 2011. godine, što je dovelo do ispuštanja radioaktivne otpadne vode. Nakon višegodišnjeg skladištenja, fabrika je počela sa procesom ispuštanja prečišćene vode u avgustu prošle godine.

Japanski premijer Fumio Kišida i kineski predsednik Si Đinping dogovorili su se na samitu u novembru prošle godine da se održe naučni razgovori između stručnjaka o ovom pitanju, a održano je nekoliko neformalnih sastanaka pre ovog službenog saopštenja.