Na dnevnom redu Skupštine: Dalji rad na primeni preporuka ODIHR za unapređenje izbornog procesa

Na dnevnom redu Skupštine: Dalji rad na primeni preporuka ODIHR za unapređenje izbornog procesa

Danas, na prvom kolegijumu Skupštine Srbije, koji je sazvala predsednica parlamenta Ana Brnabić, razmatraće se dalji koraci u primeni preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) iz Konačnog izveštaja Misije za posmatranje parlamentarnih izbora održanih 17. decembra 2023. godine.

Sastanku su pozvani članovi Radne grupe Vlade Srbije za saradnju sa OEBS i ODIHR, kako bi koordinisali i pratili primenu preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Koalicija Srbija protiv nasilja, zajedno sa koalicijom NADA i inicijativom ProGlas, usaglasila je jedinstvenu platformu za nastup na kolegijumu, ističući ključne zahteve koji se moraju ispuniti pre održavanja bilo kojih izbora.

Među ključnim zahtevima su revizija biračkog spiska uz učešće opozicionih stranaka i nevladinih organizacija u skladu sa preporukama ODIHR, zaustavljanje zloupotrebe medija od strane vlasti, uspostavljanje odgovornog i profesionalnog izveštavanja RTS-a, kao i održavanje svih lokalnih izbora u isto vreme sa izborima za Skupštinu Beograda.

Koalicija Srbija protiv nasilja naglašava i insistira na ispunjenju svih preporuka iz konačnog izveštaja ODIHR.