Erdogan: Lokalni izbori su prekretnica, ne kraj

Erdogan: Lokalni izbori su prekretnica, ne kraj

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je večeras da lokalni izbori na kojima je njegova Stranka pravde i razvoja pretrpela poraz u gradovima poput Ankare i Istanbula nisu kraj, već „prekretnica“.

Govoreći pred pristalicama u Ankari, Erdogan je istakao da su lokalni izbori završeni na način koji je dostojan turske demokratije, bez ikakvih incidenata koji bi bacili senku na izbornu atmosferu.

„Nadamo se da će rezultati izbora biti od koristi za Tursku, njen narod i njene gradove i sela“, rekao je Erdogan, dodajući da je nacija prenela svoje poruke političarima kroz izborni proces.

Ovi izbori su značajni jer su građani Turske birali gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne zvaničnike koji će obavljati funkcije u narednih pet godina. Prema preliminarnim rezultatima, opoziciona stranka Republikanska narodna partija (CHP) vodi u gradovima poput Ankare, Istanbula, Izmira, Burse, Antalije i Adane.

Erdogan je naglasio da ovi izbori predstavljaju prekretnicu, a ne kraj, ističući da je pobednik ovih izbora turska demokratija i nacionalna volja. Ovo je prvi put u poslednjih 35 godina da CHP vodi u celoj zemlji sa skoro 39% dobijenih glasova.

Očekuje se da će rezultati ovih izbora imati značajan uticaj na političku scenu Turske u narednom periodu.