Ekrem Imamoglu proglasio pobedu na lokalnim izborima u Istanbulu, Mansur Javas u Ankari

Ekrem Imamoglu proglasio pobedu na lokalnim izborima u Istanbulu, Mansur Javas u Ankari

Ekrem Imamoglu, aktuelni gradonačelnik Istanbula i kandidat opozicione Republikanske narodne partije, proglasio je pobedu na lokalnim izborima nakon što je osvojio više od 50% glasova. U Ankari, takođe, aktuelni gradonačelnik Mansur Javas, takođe kandidat opozicione CHP, proglasio je pobedu.

Imamoglu je osvojio podršku od 50,82% birača, dok je kandidat vladajuće AK partije, Murat Kurum, osvojio 40,28% glasova. Javas je osvojio 59% glasova u Ankari, dok je njegov rival iz AK partije, Turgut Altinok, osvojio 32,65%.

Ovi izbori su važni jer građani Turske biraju gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne zvaničnike koji će obavljati funkcije u narednih pet godina, uključujući rukovodstva u Istanbulu, Ankari i Izmiru.

Predsednik Erdogan pokušava da povrati kontrolu nad Istanbulom od svog glavnog rivala Ekrema Imamoglua, dok opozicija nastoji da ojača svoju političku poziciju posle poraza na predsedničkim izborima prošle godine.

Pobeda Imamoglua u Istanbulu 2019. godine značila je izuzetno značajan politički udarac Erdoganu i njegovoj AK partiji, a današnji izbori mogu značiti ili jačanje Erdoganove kontrole u zemlji ili signalizirati nadolazeće promene.