ISV: Čini se da se Rusija muči sa pravilnom raspoređivanjem odbrambenih sistema protiv ukrajinskih dronova

ISV: Čini se da se Rusija muči sa pravilnom raspoređivanjem odbrambenih sistema protiv ukrajinskih dronova

Ruska vojska navodno formira pokretne vatrogasne grupe kako bi ublažila pretnje ukrajinskim udarima bespilotnih letelica, ali će se verovatno boriti da u bliskoj budućnosti ispolji ove grupe u potrebnom obimu, saopštio je Vašingtonski Institut za proučavanje rata u svom najnovijem izveštaju.

Prema izveštaju, ruska vojska formira mobilne vatrene grupe u okviru neodređenih kombinovanih armija (CAA) i vazduhoplovnih snaga i armija protivvazdušne odbrane za borbu protiv bespilotnih letelica i opremiće ove grupe termovizijskim aparatima, sistemima za elektronsko ratovanje (EV) i mašinama. puške postavljene na kamione. Istovremeno, informacije o lokaciji grupa, njihovoj veličini i ešalonu se ne otkrivaju.

Stručnjaci ISV-a kažu da se ruska vojska posebno suočava sa pretnjama ukrajinskih dronova kako unutar okupirane Ukrajine, tako i unutar Rusije u rafinerijama nafte i drugoj kritičnoj infrastrukturi koja podržava ratne napore Rusije, i nije jasno da li će ove mobilne grupe moći da brane obim teritorije koje gađaju ukrajinski dronovi.

Napominje se da je opis ruskih mobilnih vatrogasnih grupa sličan ukrajinskim taktičkim mobilnim vatrenim grupama, koje je ukrajinska vojska počela da raspoređuje u velikom obimu u proleće 2023. za odbranu od rutinskih ruskih udara bespilotnih letelica Šahed-136/131.

„Ukrajinske snage već dugo izvode udare dronovima na ruske ciljeve u okupiranoj Ukrajini, a odluka ruske vojne komande da formira mobilne vatrene grupe verovatno je odgovor na nedavno intenziviranje ukrajinskih udara bespilotnih letelica na ruske rafinerije nafte u februaru i martu. kaže se u izveštaju.

Eksperti ISV-a dodaju da se čini da se ruske snage bore sa pravilnom razmeštanjem sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa duž očekivanih vektora leta za ukrajinske bespilotne letelice, a izgleda da ruska vojska čak nije uspela da pokrije važne potencijalne ciljeve u navodno dobro branjenim oblastima unutar Rusije.

„Masovno raspoređivanje mobilnih vatrogasnih grupa širom zapadne Rusije moglo bi predstavljati slične izazove za ruske snage, jer ruska vojska možda neće biti u stanju da u dovoljnoj meri postavi grupe“, navodi se u izveštaju.

Kako je saopšteno, nakon udara dronom 23. marta, Rafinerija nafte Kujbišev u ruskoj Samarskoj oblasti obustavila je rad zbog oštećenja jedne od njenih jedinica.