Holandski političar: Svaki F-16 koji ne leti iznad ukrajinskog neba znači više šansi za Rusiju

Holandski političar: Svaki F-16 koji ne leti iznad ukrajinskog neba znači više šansi za Rusiju

Svaki borbeni avion F-16 koji ne leti iznad ukrajinskog neba znači više šansi za ruske helikoptere, avione i projektile da slete na građane Ukrajine, rekao je Sjoerd Viemer Sjoerdsma, holandski političar i član Predstavničkog doma (2012-2023.

„Čvrsto verujem da Holandija, Evropa i Zapad treba da snabdevaju Ukrajinu šta god joj je potrebno u vojnom smislu, kad god joj zatreba i gde god joj je potrebno. hraniti ukrajinsku vojsku umesto da joj daje ono što joj treba. Mislim da nije postojala nijedna zemlja NATO koja bi poslala svoje trupe da jurišaju na rovove bez jasne vazdušne podrške. Tako da mislim da je to nečuveno. Trebalo nam je toliko vremena da dobijemo zeleno svetlo da se Ukrajini pošalju F-16. Zato što svaki F-16 koji ne leti iznad ukrajinskog neba znači više šansi za ruske helikoptere, više šansi za ruske avione, više šansi da ruske rakete slete na ukrajinske vojnike i civile“, rekao je političar .

On je dodao da ukrajinski piloti prolaze obuku na lovcima F-16 u Rumuniji.

„Znam da se ukrajinski piloti obučavaju u Rumuniji. Znam da je dosta posla urađeno u logističkom lancu kako bi se osiguralo da su avioni tamo, ali ne usuđujem se da predviđam kada će biti tamo. Da je bilo do mene, oni bi bili tamo pre dve godine, ali, očigledno, to ne funkcioniše tako“, rekao je on.

Raniji izveštaji su govorili da Holandija planira da Ukrajini preda prve borbene avione F-16 u drugoj polovini 2024. godine.

Holandija izdvaja više od 150 miliona evra za kupovinu municije za borbene avione F-16.