Saharska prašina guši Švajcarsku i jugoistočnu Francusku

Saharska prašina guši Švajcarsku i jugoistočnu Francusku

Izuzetno retka izmaglica saharske prašine prekrila je Švajcarsku i jugoistočnu Francusku u subotu, izazvavši zdravstvena upozorenja dok je žuta nijansa zasijala nebo.

Fenomen, koji je počeo u Švajcarskoj u petak, nosi sa sobom „veoma jasno pogoršanje sunčeve svetlosti i vidljivosti. Uz to je i povećanje koncentracije finih čestica“, objavila je meteorološka služba MeteoSuisse na Ks.

Sa prašinom koncentrisanom na nižim od 3.000 metara (oko 9.800 stopa), kvalitet vazduha je bio posebno pogođen, a švajcarska aplikacija za nadgledanje airCHeck označavala je visok nivo zagađenja u koridoru koji se proteže od jugozapada ka severoistoku.

Proračuni procenjuju da je količina prašine dostigla oko 180.000 tona, što je duplo više od nivoa zabeleženih tokom nedavnih sličnih događaja, rekao je za javni radio prognostičar SRF Meteo Roman Brogli.

U susednoj Francuskoj, lokalne vlasti na jugoistoku i jugu saopštile su da je u subotu prekoračen prag zagađenja vazduha, a odeljenje Herault je zamolilo stanovnike da izbegavaju intenzivan fizički napor, posebno one sa srčanim ili respiratornim problemima.

Pustinja Sahara ispušta 60 do 200 miliona tona mineralne prašine godišnje. Dok se najveće čestice brzo vraćaju na zemlju, najmanje mogu da putuju hiljadama kilometara.

Pesak daje narandžastu nijansu snegu i može uticati na procese topljenja, posebno na glečere, koji se smanjuju kako prosečne temperature rastu, smanjujući sposobnost leda da reflektuje sunčevu svetlost.

U nedelju bi se situacija trebala poboljšati u Francuskoj i Švajcarskoj.