Minimalna plata od 20 dolara za radnike brze hrane u Kaliforniji od ponedeljka

Minimalna plata od 20 dolara za radnike brze hrane u Kaliforniji od ponedeljka

Većina radnika brze hrane u Kaliforniji biće plaćena najmanje 20 dolara po satu od ponedeljka, kada bi novi zakon trebalo da počne da daje veću finansijsku sigurnost profesiji koja je istorijski nisko plaćena uz pretnju podizanjem cena u država već poznata po visokim troškovima života.

Demokrate u državnom zakonodavstvu usvojile su zakon prošle godine delimično kao priznanje da mnogi od više od 500.000 ljudi koji rade u restoranima brze hrane nisu tinejdžeri koji zarađuju na trošenju, već odrasli koji rade da bi izdržavali svoje porodice.

To uključuje imigrante poput Ingrid Vilorio, koja je rekla da je počela da radi u Mekdonaldsu ubrzo nakon što je stigla u Sjedinjene Države 2019. Brza hrana je bila njen posao sa punim radnim vremenom do prošle godine. Sada radi oko osam sati nedeljno u Jack in the Bok-u dok radi na drugim poslovima.

„Povišica od 20 dolara je sjajna. Voleo bih da je ovo došlo ranije“, rekao je Vilorio preko prevodioca. „Zato što ne bih tražio toliko drugih poslova na različitim mestima.“

Zakon je podržalo trgovačko udruženje koje predstavlja vlasnike franšiza brze hrane. Ali otkako je prošao, mnogi vlasnici franšiza žalili su se zbog uticaja koji zakon ima na njih, posebno tokom usporavanja ekonomije Kalifornije.

Aleks Džonson poseduje 10 restorana sa perecima i cinabon tetke Anne u oblasti zaliva San Franciska. Rekao je da je prodaja usporila 2024. godine, što ga je navelo da otpusti svoje kancelarijsko osoblje i da se osloni na roditelje da im pomognu oko plata i ljudskih resursa.

Povećanje plata njegovih zaposlenih koštaće Džonsona oko 470.000 dolara svake godine. Moraće da podigne cene od 5% do 15% u svojim prodavnicama i više ne zapošljava niti traži otvaranje novih lokacija u Kaliforniji, rekao je on.

„Trudim se da radim ispravno od strane mojih zaposlenih. Plaćam ih koliko mogu. Ali ovaj zakon zaista jako pogađa naše operacije“, rekao je Džonson.

„Moram da razmislim o prodaji, pa čak i o zatvaranju svog posla“, rekao je on. „Marža profita je postala suviše mala kada uzmete u obzir sve druge troškove koji takođe rastu.”

Tokom protekle decenije, Kalifornija je udvostručila minimalnu platu za većinu radnika na 16 dolara po satu. Velika zabrinutost tokom tog vremena bila je da li će povećanje dovesti do toga da neki radnici izgube posao kako su rasli troškovi poslodavaca.

Umesto toga, podaci su pokazali da su plate porasle, a zaposlenost nije opala, rekao je Majkl Rajh, profesor ekonomije rada na Univerzitetu Kalifornija-Berkli.

„Bio sam iznenađen koliko je malo ili koliko je teško bilo pronaći efekte nezaposlenosti. Ako ništa drugo, nalazimo pozitivne efekte na zapošljavanje“, rekao je Rajh.

Pored toga, rekao je Rajh, dok je minimalna plata u celoj državi 16 dolara po satu, mnogi veći gradovi u državi imaju svoje zakone o minimalnoj plati koji postavljaju stopu veću od toga. Za mnoge restorane brze hrane, to znači da će skok na 20 dolara po satu biti manji.

Zakon je odražavao pažljivo osmišljen kompromis između industrije brze hrane i sindikata, koji su se skoro dve godine borili oko plata, beneficija i zakonskih obaveza. Zakon je nastao tokom privatnih pregovora između sindikata i industrije, uključujući neobičan korak potpisivanja ugovora o poverljivosti.

Zakon se primenjuje na restorane koji nude ograničenu uslugu stola ili bez njih i koji su deo nacionalnog lanca sa najmanje 60 objekata širom zemlje. Restorani koji posluju unutar prehrambenih objekata su izuzeti, kao i restorani koji proizvode i prodaju hleb kao samostalnu stavku menija.

Isprva se činilo da se izuzeće za hleb primenjuje na restorane Panera Bread. Bloomberg Nevs je izvestio da bi promena bila od koristi Gregu Flinu, bogatom donatoru kampanje za Nevsom. Ali administracija Nevsom-a je rekla da se zakon o povećanju plata primenjuje na Panera Bread jer restoran ne pravi testo na licu mesta. Takođe, Flin je najavio da će svojim radnicima plaćati najmanje 20 dolara po satu.