Belgija će Ukrajini dodeliti 100 miliona evra za održavanje borbenih aviona F-16

Belgija će Ukrajini dodeliti 100 miliona evra za održavanje borbenih aviona F-16

U okviru 25. plana vojne pomoći Ukrajini, Belgija izdvaja 100 miliona evra pomoći za održavanje borbenih aviona F-16 koji će biti isporučeni Ukrajini, objavio je The Brussel Times.

„Belgijska vlada je odobrila 25. plan vojne pomoći Ukrajini, saopštila je u petak ministarka odbrane Ludivin Dedonder. Ovaj plan podrazumeva 100 miliona evra posvećenosti održavanju flote F-16 koja se trenutno postavlja u Ukrajini“, navodi se u izveštaju.

Napominje se da je Belgija među 13 zemalja članica koalicije koje pilotiraju inicijativom F-16 pod vođstvom Holandije, Danske i Sjedinjenih Država.

Takođe se naglašava da će i Belgija i njen odbrambeni sektor nastaviti da podržavaju Ukrajinu u njenoj borbi da povrati svoju teritoriju. U oktobru 2023. godine, tokom neočekivane briselske posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, belgijska vlada se takođe obavezala da će 2024. prebaciti belgijske F-16 u Ukrajinu. Ovu odluku, međutim, moraće da potvrdi vlada na vlasti u to vreme.

Belgija 2024. namerava da pruži Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od 611 miliona evra i učestvuje u šest koalicija za podršku Oružanim snagama i obuku ukrajinskih vojnika.

Tokom posete Kijevu, premijer Aleksandar De Kru rekao je da će ove godine ukupan doprinos Belgije vojnoj podršci Ukrajini premašiti milijardu evra.