Istraživači po prvi put demonstriraju tehniku za identifikaciju pojedinačnih ćelija raka u krvi

Istraživači po prvi put demonstriraju tehniku za identifikaciju pojedinačnih ćelija raka u krvi

Pionirska studija koju je vodio naučnik Keele pokazala je kako se jedna ćelija raka može identifikovati u uzorku krvi, otvarajući put personalizovanijim i ciljanim tretmanima za pacijente sa rakom.

Predvođen profesorom onkologije Josepom Sule-Susom, timom akademika sa Univerziteta Keele, centra za rak u Univerzitetskim bolnicama North Midlands NHS Trust i Univerziteta Loughborough (profesor Paul Roach), koristio je tehniku pod nazivom Fourier Transform Infrared (FTIR) mikrospektroskopija, koji mogu da razdvoje ćelije na osnovu njihovog biohemijskog sastava pomoću infracrvene svetlosti.

Objavljujući svoje nalaze u časopisu PLOS One, tim je po prvi put pokazao da je FTIR mikrospektroskopija, korišćena zajedno sa algoritmom za mašinsko učenje, u stanju da identifikuje jednu ćeliju raka pluća u uzorku krvi.

Pojava personalizovane medicine uveliko je poboljšala lečenje i upravljanje pacijentima sa rakom, prilagođavajući terapije pojedincima na osnovu njihovih specifičnih potreba i vrste raka koji imaju.

Profesor Sule-Suso i njegove kolege veruju da identifikacijom pojedinačnih tumorskih ćelija koje cirkulišu u krvi korišćenjem ove tehnike, pacijenti mogu biti efikasnije procenjeni tokom početnog skrininga tumora, stadijuma, odgovora na lečenje i naknadnih faza lečenja raka.

Ovi nalazi bi stoga mogli dovesti do dodatnog poboljšanja pristupa personalizovane medicine tako što će skrining ćelija raka učiniti robusnijim od trenutnih procesa.

Profesor Sule-Suso je rekao: „Identifikovanje ćelija raka u krvi pomoću ove tehnike moglo bi da promeni igru u lečenju pacijenata sa rakom.“

Tim je sada dobio odobrenje da proširi svoje istraživanje daljom studijom, gledajući uzorke krvi pacijenata sa različitim vrstama raka, ne samo pluća, kako bi videli da li se ova tehnika može uspešno replicirati sa drugim tipovima raka.

Profesor Kamaraj Karunanithi, direktor za istraživanje i inovacije u Univerzitetskim bolnicama NHS Trust North Midlands (UHNM), rekao je: „UHNM odeljenje za istraživanje i inovacije je oduševljeno što podržava istraživanja koja ciljaju na rano otkrivanje ćelija raka u krvotoku. Rano otkrivanje širenja raka u krvotoku. je od vitalnog značaja za poboljšanje nege pacijenata.“

„Ovo istraživanje ima potencijal da uspostavi nove standarde u lečenju raka u različitim fazama. Strategija istraživanja UHNM ne samo da podržava isporuku nacionalnih i međunarodnih istraživanja, već se takođe koncentriše na identifikaciju i razvoj lokalnih istraživanja u saradnji sa našim lokalnim univerzitetima.“