Portparol ukrajinske mornarice kaže da je ruski borbeni avion „uništen sopstvenim snagama“

Portparol ukrajinske mornarice kaže da je ruski borbeni avion „uništen sopstvenim snagama“

Dmitro Pletenčuk, portparol ukrajinskih mornaričkih snaga, potvrdio je ranije izveštaje da je ruski odbrambeni sistem oborio sopstveni borbeni avion, Su-27, iznad Sevastopoljskog zaliva 28. marta.

„Potvrđujemo da je ovaj avion pripadao Ruskoj Federaciji i da je uništen sopstvenim snagama. Bili su u visokoj pripravnosti, u borbenoj gotovosti. Ljudski faktor je ušao u igru – neko je zaista želeo da dobije medalju i nije uspeo da shvati. čiji je to bio avion“, naglasio je Pletenčuk.

On je takođe napomenuo da je uprkos nedavnom uništenju vojnog komunikacionog čvorišta u Sevastopolju prerano reći da neprijatelj nema alate za izviđanje.

„Koriste razne tipove aviona, počev od sovjetskog Su-27, kao što je onaj koji je juče pao, oboren od strane sopstvenih snaga, pa do iranske proizvodnje Mohadžer-6 (dronovi). nisu spremni da tvrde da nemaju alate za izviđanje“, rekao je portparol.

Ruska vojska je oborila sopstveni ratni avion ubrzo nakon njegovog poletanja sa aerodroma Belbek u blizini Sevastopolja, što je izgledalo kao incident prijateljske vatre.