Izrael ubio na desetine u napadima u Siriji

Izrael ubio na desetine u napadima u Siriji

Sirijsko ministarstvo odbrane optužilo je Izrael da je u petak ujutro pokrenuo seriju vazdušnih napada u blizini Alepa. U udarima, koje zapadni Jerusalim nije priznao, poginulo je oko 40 ljudi, javljaju mediji.

„Oko 1:45, izraelski neprijatelj je pokrenuo vazdušni napad iz pravca Atrije, jugoistočno od Alepa, gađajući niz tačaka u selu Alepa“, navodi se u saopštenju ministarstva. Ministarstvo nije dalo precizne podatke o žrtvama ili šteti, ali je navelo da je ubijen i ranjen „određeni broj“ civila i vojnog osoblja.

Rojters je procijenio broj poginulih na 38, dok je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) – organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji i povezana s antivladinim militantima u Siriji – prijavila 43 smrtna slučaja.

SOHR je tvrdio da su napadi bili usmereni na koncentracije sirijskih vojnika i boraca Hezbolaha koje podržava Iran, kao i na skladište oružja u blizini međunarodnog aerodroma Alep.

Izrael nije komentarisao napad i obično ćuti o svojim operacijama na sirijskom nebu. Na drugim mestima, jevrejska država obično preuzima zasluge za eksteritorijalna ubistva, kao što je bio slučaj kasnije u petak kada je izraelski dron ubio zamenika komandanta raketa Hezbolaha Alija Abeda Aksana Naima u južnom libanskom regionu Bazurije.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su na društvenim mrežama snimak napada na kojem se vidi kako projektil pogađa automobil u kojem se navodno nalazi Naim.

Militanti Hezbolaha i izraelski vojnici su u više navrata učestvovali u raketnim i raketnim udarima „jes za zub“ otkako je Izrael započeo svoj rat na Gazu u oktobru. Lider Hezbolaha Hasan Nasralah izjavio je u novembru da ovi napadi imaju za cilj vezivanje izraelskih snaga u blizini libanske granice i stvaranje „stanja anksioznosti, iščekivanja, panike i straha među neprijateljskim političkim i vojnim vođstvom“. Grupe šiitske milicije u Siriji usvojile su sličnu taktiku, ali u manjem obimu.

Učestalost i intenzitet ovih prekograničnih napada porasli su poslednjih dana, međutim, u izraelskim vazdušnim napadima u sredu je poginulo 16 ljudi – uključujući sedam bolničara – u južnom Libanu. Udari su pokrenuti nakon što je Hezbolah ispalio salvu raketa na Izrael, ubivši jednu osobu.