Kineski tehnološki gigant Huavei kaže da se profit više nego udvostručio u 2023

Kineski tehnološki gigant Huavei kaže da se profit više nego udvostručio u 2023

Kineski tehnološki gigant Huavej u petak je saopštio da se njegov profit više nego udvostručio u 2023., pošto je pojačao napore da se vrati unazad godinu dana kada je kompanija očigledno prkosila američkim sankcijama izdavanjem pametnog telefona vrhunskog kvaliteta.

Kompanija sa sedištem u Šenženu bila je u centru intenzivnog sukoba između Kine i Sjedinjenih Država – Vašington je upozorio da bi kineska vlada mogla da koristi njenu opremu za špijunažu, što Huavei demantuje.

Sankcije od 2019. godine ograničile su pristup kompanije komponentama i tehnologijama proizvedenim u SAD, primoravajući je da diverzifikuje svoju strategiju rasta.

Prošle godine, Huavej je saopštio da je ostvario profit od 87 milijardi juana (12 milijardi dolara), što je više nego dvostruko u odnosu na 35,6 milijardi juana iz 2022., ali manje od rekordnog profita od 113,7 milijardi juana u 2021.

Prihodi su takođe porasli za 9,6 odsto.

„Prošli smo kroz mnogo toga u proteklih nekoliko godina“, rekao je u petak rotirajući predsednik Ken Hu.

„Ali kroz jedan izazov za drugim, uspeli smo da rastemo.“

Porast profita usledio je nakon godine u kojoj je kompanija podigla obrve u Vašingtonu izdavanjem svog pametnog telefona Mate 60 Pro.

Pokrenut naprednim čipom domaće proizvodnje, pokrenuo je debatu o tome da li su pokušaji SAD da obuzda pristup Kine poluprovodničkim tehnologijama bili efikasni.

Američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo je u decembru rekla za Bloomberg da je razvoj događaja „duboko zabrinjavajući“.

A Mate 60 Pro je pokazao sposobnost da ugrize u profit ključnog konkurenta Apple-a u Kini, kažu analitičari koje citira Bloomberg.

Huavei ostaje vodeći svetski proizvođač opreme za 5G, petu generaciju mobilnog interneta, i uključen je u infrastrukturne projekte u mnogim zemljama.

Sjedinjene Države su nastojale da ubede svoje saveznike da zabrane Huaveju iz svojih 5G mreža, tvrdeći da bi Peking mogao da koristi proizvode grupe za praćenje komunikacija i saobraćaja podataka.

U junu prošle godine, Evropska komisija je presudila da kineski dobavljači telekomunikacione opreme — uključujući Huavej — predstavljaju bezbednosni rizik za EU.

Prošlog meseca, francuske kancelarije kineskog telekomunikacionog giganta Huavei su pretresene pod sumnjom za „nedolično ponašanje“, iako nikakvi drugi detalji nisu odmah bili dostupni.

Kao odgovor na američke zabrane, Peking je u više navrata kritikovao ono što je okarakterisalo kao „zloupotrebu koncepta nacionalne bezbednosti od strane Vašingtona da bi kockao kineske kompanije” i „diskriminatorne i nepoštene prakse”.