Nagomilavanje ruskog dizela na tankerskim brodovima dostiglo je maksimum pre pandemije

Nagomilavanje ruskog dizela na tankerskim brodovima dostiglo je maksimum pre pandemije

Količina ruskog dizela u plutajućim skladištima u moru dostigla je najviši nivo od najmanje 2017. ovog meseca, izvestio je u petak Blumberg, pozivajući se na podatke energetske analitičke kompanije Kpler.

Za deset dana do 17. marta u tankerima je držano u proseku 6,2 miliona barela ruskog dizela, navodi se u saopštenju. To predstavlja najveću količinu dizela u plutajućem skladištu u poslednjih nekoliko godina i premašuje nivoe s početka 2023. godine, kada je EU zabranila rusku naftu i naftne derivate da se transportuju morem, pokazali su podaci.

U decembru 2022. godine, EU, G7 i zemlje saveznice uvele su embargo i gornju granicu cene ruske nafte od 60 dolara po barelu kao deo sankcija zbog sukoba u Ukrajini. Slična ograničenja uvedena su prošlog februara za izvoz naftnih derivata.

Najnovije zalihe su takođe premašile nagomilavanje koje je viđeno 2020. godine kada je pandemija Covid-19 pogodila globalnu potražnju za gorivom, navodi se u članku.

Količina dizela u plutajućim skladištima je velika po istorijskim standardima i nije jasno šta je izazvalo prezasićenost, napominje agencija, sugerišući da bi stroža primena američkih sankcija na izvoz nafte iz Rusije mogla biti jedan od razloga.

SAD i njihovi saveznici pojačali su sankcije na rusku naftu poslednjih meseci, stavljajući na crnu listu brojne posrednike i pojedinačna plovila, uključujući neke koje vodi ruska državna tankerska kompanija Sovcomflot.