Naučnici kažu da postoji još jedna neverovatna upotreba ostataka taloga kafe

Naučnici kažu da postoji još jedna neverovatna upotreba ostataka taloga kafe

Naša ljubav prema kafi znači da milioni tona istrošenog taloga od kafe otpadaju svake godine. Naučnici su radili na načinima da ih iskoriste, a mi sada imamo još jedan da dodamo na listu: pokazalo se da stari talog od kafe apsorbuje bentazon, herbicid koji se koristi u poljoprivredi.

Ako se tehnologija može razviti, rešila bi dva ekološka problema u jednom: otpad od mlevene kafe i štetu uzrokovanu biljnim herbicidima divljim životinjama i okolnom svetu prirode.

Tim sa Federalnog tehnološkog univerziteta u Parani (UTFPR) u Brazilu otkrio je da kada se cink hlorid koristi za aktiviranje ugljenika u istrošenom talogu kafe, ovaj ugljenik je pokazao efikasnost od 70 posto u uklanjanju bentazona – herbicida koji se najčešće koristi u poljoprivredi.

Naučnici su sproveli testove koristeći bentazon rastvoren u tečnosti, i pre i posle tretmana aktivnim ugljem iz korišćenog taloga kafe, posmatrajući kako utiče na tkiva korena luka nazvana meristemi.

Ova tkiva su tačke iz kojih rastu biljke, tako da je razvoj biljke poremećen kada su oštećene.

„Pre adsorpcije, efluent je izazvao značajnu citogenotoksičnost na meristeme korena luka“, pišu istraživači u svom objavljenom radu. „Nakon adsorpcije, generisani efluent više nije izazivao toksičnost za test sistem, a dobijeni rezultati su bili slični kao kod kontrole sa destilovanom vodom.

Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) u SAD već je označila potencijalno štetne nivoe bentazona u podzemnim vodama i vodi za piće. Takođe je poznato da utiče na ljudsko zdravlje udisanjem, gutanjem ili apsorpcijom kroz kožu.

Što se tiče starog taloga od kafe, ono je loše za životnu sredinu bilo da se baca u vodu ili šalje na deponije. Međutim, pokazalo se da su neke od hemijskih reakcija koje pokreću korisne u procesima dekontaminacije.

Ovo su samo preliminarni rezultati, ali obećavaju – pokazuju da je ugljenik iz korišćenog taloga od kafe efikasan u tretiranju vode zagađene bentazonom. Sledeći koraci će uključivati prečišćavanje procesa ovde i njihovo povećanje.

„Ovo čini ovu studiju od velike važnosti u industrijskom i ekološkom kontekstu jer postoje zdravstveni i ekološki problemi sa nekontrolisanom upotrebom ovih materijala“, pišu istraživači.

Bilo da se radi o poboljšanju nutritivne vrednosti hrane ili čak o zaštiti od demencije, naučnici pronalaze sve više i više načina da preurede stari talog kafe – zbog čega se osećamo malo bolje u vezi sa našim navikama da gutamo kafu.

Kao što ovdašnji tim priznaje, nije u potpunosti jasno kako funkcioniše proces apsorpcije, ali nalazi studije bi trebalo da pomognu i budućim istraživanjima u ovoj oblasti. Postoji niz mogućnosti za uklanjanje pesticidnih zagađivača iz životne sredine, ali takođe ima još mnogo posla koji treba da se uradi.

„Trenutno je zagađenje podzemnih i površinskih voda jedan od najhitnijih ekoloških problema – najveći izazov ovog veka je sprečiti zagađenje vode“, pišu istraživači.