Australija i Velika Britanija potpisale sporazum o odbrani i bezbednosti

Australija i Velika Britanija potpisale sporazum o odbrani i bezbednosti

Australija i Ujedinjeno Kraljevstvo potpisale su novi sporazum o saradnji u oblasti odbrane i bezbednosti sa ministrima odbrane obe zemlje, rekavši da je potrebno da odgovori na „savremene izazove“ da bi se održao globalni poredak zasnovan na pravilima.

Ugovor su potpisali australijski ministar odbrane Ričard Marles i njegov britanski kolega Grant Šaps nakon godišnjih bilateralnih ministarskih pregovora o odbrani u četvrtak u Parlamentu u Kanberi, u okviru ministarskog sastanka Australije i Velike Britanije (AUKMIN), koji je prvi put održan 2006. godine.

„Odnosi Australije sa Velikom Britanijom su dinamični i trajni“, rekao je Marles u pisanoj izjavi u četvrtak. „Od britanskog rukovodstva podrške Ukrajini i napora da se odgovori na pretnju Huti, do povećanja doprinosa u Pacifiku i Indo-Pacifiku, nastavljamo da blisko sarađujemo kako bismo podržali globalni poredak zasnovan na pravilima.

„Kako svet postaje sve složeniji i neizvesniji, moramo da modernizujemo naša najvažnija partnerstva“, navodi se u saopštenju.

Osvežavanje bilateralnog ugovora o odbrani bila je obaveza preuzeta na konferenciji AUKMIN održanoj prošle godine u Velikoj Britaniji.

Šaps je rekao da sporazum formalizuje način na koji će se dve zemlje konsultovati o pitanjima koja utiču na suverenitet i regionalnu bezbednost jedne druge.

„Mislim da je jedan od najvažnijih elemenata da opisuje mehanizam pomoću kojeg se konsultujemo kada je bilo koja od naših zemalja ugrožena i te razgovore imamo formalizovanije nego što je to u ovom trenutku“, rekao je Šaps na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Marlesom. u četvrtak u zgradi parlamenta u Kanberi.

„Mi već sarađujemo veoma značajno po pitanjima odbrane, treba reći. Tako da ćemo uvek nastojati da produbimo tu saradnju između naših zemalja.”

Ugovor uključuje odredbe koje olakšavaju zajedničkim operacijama odgovarajućih snaga u zemljama drugih, kao što je zajednička obuka ukrajinskih trupa u UK.

Ostale oblasti u okviru sporazuma uključivale su nastavak saradnje na razvoju sposobnosti, uključujući i kroz alijansu AUKUS, kao i bližu saradnju u podvodnom ratu, obaveštajnim i vojnim vežbama.