Imunoterapija koja cilja fuzioni protein raka može biti ključna za lečenje retkog raka jetre

Imunoterapija koja cilja fuzioni protein raka može biti ključna za lečenje retkog raka jetre

Fibrolamelarni karcinom (FLC) je redak rak jetre sa lošom prognozom ako se ne reši rano operacijom. Bolest je uzrokovana jednom genetskom mutacijom koja stvara fuzioni protein. Naučnici iz Dečje istraživačke bolnice St. Jude i Centra za zdravstvenu nauku Univerziteta u Tenesiju otkrili su protein imune ćelije koji može da cilja i izazove uništavanje FLC.

Naučnici su otkrili da su prirodne T ćelije kod pacijenata sa FLC jedinstveno sposobne da prepoznaju fuzioni protein. Ove ćelije pružaju osnovu za razvoj novog pristupa imunoterapiji za FLC. Nalazi su objavljeni danas u Cell Reports Medicine.

Fuzioni proteini su rezultat oštećenja DNK koje spaja dva različita gena. Ponekad, hibridni gen proizvodi fuzioni protein koji pomaže ćelijama da postanu kancerogene. Svi FLC tumori su vođeni fuzijom gena DNAJB1 i PRKACA, koji se javljaju na istom mestu u genomu kod više od 90% pacijenata sa FLC.

Pošto ovaj fuzioni protein ne postoji u normalnim ćelijama, imuni sistem bi trebalo da bude u stanju da ga pronađe i uništi ćelije raka koje sadrže fuziju. Međutim, ovaj koncept se oslanja na T ćelije koje prepoznaju fuzioni protein i reaguju na njega. Tim St. Jude-UTHSC je pronašao dve retke T ćelije koje mogu upravo to. Ovo otkriće pokazuje dokaz koncepta za novi pristup tretmanu.

„Koristili smo pacijentov T-ćelijski receptor koji je naveo T ćelije da ubiju tumorske ćelije fuzionim proteinom,“ Allison Kirk, Sent Jude Graduate School of Biomedical Sciences. „Ovaj pristup je veoma dobro funkcionisao u modelu miša.“

T ćelije su vrsta belih krvnih zrnaca koja pronalaze i ubijaju inficirane ili kancerogene ćelije u telu. Ove imune ćelije pronalaze svoje mete koristeći T-ćelijski receptor, koji vodi ćelije do jednog specifičnog proteina na tumoru, slično kao da policija koristi prepoznavanje lica da pronađe kriminalca. Fuzioni protein koji izaziva FLC predstavlja opasnog begunca u telu kojeg je teško identifikovati.

U 60-80% slučajeva, FLC tumor se ne može hirurški ukloniti, a čak i nakon lečenja, bolest se vraća, a pacijenti podlegnu u roku od 10 godina. Izvan hirurgije, ne postoje efikasne terapije, što motiviše naučnike da pronađu novi pristup. Kada su naučnici stavili T-ćelijski receptor koji je prepoznao fuzioni protein u milione T ćelija kod miševa sa tumorima sličnim FLC-u, primetili su značajno smanjenje veličine tumora, a sve ćelije raka koje eksprimiraju fuzioni protein su eliminisane.

U suštini, istraživači su preplavili tumor imunološkim „sprovođenjem zakona“, koji je bio pripremljen sa znanjem koga treba tražiti: fuzionog proteina.

Kod ljudi, sličan pristup, nazvan T-ćelijski receptor-transgena (TCR-T) imunoterapija, uzimao bi pacijentove sopstvene T ćelije i dodao receptor T-ćelija specifičan za fuzioni protein. Modifikovane T ćelije se zatim vraćaju pacijentu, gde mogu da traže i unište tumor.

Studija takođe potvrđuje da je moguće uspostaviti prirodni imuni odgovor na fuzioni protein, čak i ako je retkost. U stvari, naučnici su pronašli samo dva prirodna odgovora T-ćelija na fuziju. Suočeni sa tom retkošću, istraživači su pokušali da ekstrapoliraju iz dva receptora da bi razumeli kako bi drugi mogli da izgledaju.

„Jednom kada vidimo nekoliko primera receptora T-ćelija koji vidi antigen, obično možemo da predvidimo druge“, rekao je stariji ko-korespondent autor dr Pol Tomas, Odeljenje za interakcije domaćina i mikroba Sent Jude . „Otkrili smo da ova dva receptora ne liče ni na šta jedan na drugog niti na bilo šta drugo što smo videli kod pacijenta. Dakle, oba su bila jedinstvena.“

Ovako retki rezultati pokazuju da je malo verovatno da će naučnici pronaći drugi prirodni odgovor na već postojeći tumor. „Testirali smo mnoge druge pacijente i pronašli smo samo dva odgovora T-ćelija, oba od jednog pacijenta“, rekao je Tomas. „Ovo je neverovatno redak odgovor, tako da smo imali sreće što smo ga pronašli.

Ostaje nejasno koji će biti najefikasniji tretman za FLC, ali pronalaženje ove pojedinačne osobe čije T ćelije mogu da reaguju na fuziju otvorilo je nove mogućnosti.

„Na kraju smo pronašli samo jednog pacijenta sa imunim odgovorom na FLC fuzioni protein“, rekao je Tomas. „Ali jedan bi mogao biti dovoljan da nas gurne napred u sledeću fazu razvoja efikasnijih tretmana za FLC.“